Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ballet per a adults

Ballet per a adults a Barcelona

Fem pliés i relevés!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Riures, bromes o converses entre pliés i relevés. Som a una classe de ballet per a adults i, només posar-hi un peu, se’ns trenquen tots els esquemes. No hi ha un silenci absolut, no es respira tensió i no tenim per professora a una Rottenmeier sense tacte. La Lorna Gil és la responsable de l'Estudi Lorna Gil (Sant Germà, 18) on tenen entre cella i cella acostar el ballet a tots els públics. “És una disciplina molt precisa i has d’estar 100 concentrat però amb tensió no es pot ballar. Potser per la influència de la televisió o del cinema, tenim una imatge del ballet... però nosaltres defensem una dansa no elitista, que no exclogui. Ja ho diuen que la lletra amb sang entra però amb alegria també, oi? Crec que les coses gracioses també se’ns queden i que la càrrega emocional, durant les classes, no ha de ser negativa”, explica Gil.

Iniciació I, Iniciació II i III o avançat. Tenen diferents grups de nivell i programen sessions durant tota la setmana. Fan classes de ballet per a adults on es comença des de zero i on els alumnes són de totes les edats –paraula!-. “Molts d’entrada no s’ho creuen, pensen que es trobaran amb gent que ja n’ha fet, amb companys molt joves... per això, a vegades, he de fer fotos i vídeos perquè puguin veure que sí que són sessions per a adults i que comencem des del principi. És iniciació, iniciació, no podria ser d’una altra manera. És un procés lent, s’ha d’anar a poc a poc i començar des de zero, sinó marxarien corrents”, afegeix Gil.Així, després de vèncer la vergonya o els dubtes, molts s’acosten a les classes amb la idea de fer realitat una il·lusió que tenien de nens. Els grups es divideixen per nivells perquè l’objectiu és que els alumnes es treguin el cuquet però, també, que aprenguin i que avancin i, al final de curs, pugen a l’escenari i organitzen un bon show.

Publicitat

Ens unim a un grup que tot just fa només un parell de classes que camina. Primer, comencem al costat de la barra per escalfar el cos i guanyar estabilitat. Escoltem la Lorna i observem als companys. Al minut 1 ja estem fent pliés amb menys o més gràcia i, després d’un parell d’indicacions, ja ens queda clar que el peu, quan el posem a terra, ha de tenir la càrrega allà on Jesucrist tenia el clau. Queda clar on, oi? Consell made in Gil! Aprenem a col·locar bé els braços, l’esquena, els peus... la sensació és que si li donem continuïtat a les classes acabarem per tenir un control i una consciència corporal d’escàndol. Estem completament concentrats en els moviments que hem de fer i ens oblidem del món, ens és 100% útil per aïllar-nos de l’exterior. “Molts m’ho diuen: que connecten amb el cos i que és molt curatiu perquè es concentren en ells mateixos i deixen la ment en blanc”. A aquest estat de tranquil·litat, hi sumem les bromes i els comentaris de la Lorna, que ens fa avançar per la classe sense tensió i amb 'carinyo' fent-ho tot més fàcil. Per posar-vos en situació... tenim una coordinació que fa pena, tampoc som hiperflexibles i mai hem fet dansa però en cap moment ens sentim com 'bitxos raros' ni ens agafen ganes de sortir corrents.

Publicitat

Abans de passar al centre, toca treballar la flexibilitat i que ens presentin una piloteta absolutament màgica. Primer, mirem de tocar-nos les mans amb els peus i intentem localitzar les zones del nostre cos on hi ha més tensió. Un cop fet, la Lorna ens dóna una pilota blava que en pocs segons ens descobrirà que és capaç de fer meravelles. Ens la col·loquem a sota de la cuixa i, després, del bessó, i ens movem endavant i endarrere fent un massatge que destensiona i ens permet arribar amb molta més facilitat a tocar-nos els peus. “Automàticament, la pregunta sempre és: on puc comprar-me’n una?” riu Gil.

Publicitat

Ara sí, sona la música, anem al centre i ens separem de la barra i és el moment de tancar la classe amb una estona de coreografia. L’idioma canvia! Passem del francès de la barra a l’italià, que no marca tant l’exercici sinó el ritme: toca ballar. “Pels que comencen és un idioma completament nou. És important que s’aprenguin els noms de les posicions perquè llavors la memòria coreogràfica va molt més ràpid i tot flueix millor”. De fet, durant la classe, la Lorna els posa a prova: abans de cada exercici pregunta per veure si algú recorda del nom del proper moviment que toca: “El també?!” Mec!.

Publicitat

Si teniu dubtes perquè penseu que no sereu prou flexibles... ens diuen que cada cos té els seus avantatges. Si teniu menys flexibilitat, segurament tindreu més força i, en els girs i els salts, resistireu millor el vent que genereu en voltar. “Els adults creuen que són menys hàbils que els nens però, en realitat, aprenen més ràpidament perquè intel·lectualment estan molt més desenvolupats”, explica Gil.

Amb unes malles, una samarreta còmoda i uns mitjons gruixuts de cotó en tindreu prou per a una primera classe que sempre és de prova; un cop us decidiu pel ballet us podreu fer amb unes sabatilles que, a l’hora de fer girs, es convertiran en amigues imprescindibles. Les de punta... us esperaran una mica més endavant!

Publicitat

Aquests va ser un dels espais pioners quan fa ja deu anys va començar a impartir classes de ballet per adults però, ara, fins i tot els gimnasos comencen a abraçar aquesta disciplina quedant-se amb alguns elements per crear sessions de Ballet Fit com les del DiR o les de Total Barre del Grup Arsenal. “Crec que amb el ballet està passant com amb el ioga. Fa uns anys semblava que havies de ser un faquir per fer asanes i, ara, en fa tothom. Ara el ballet es veu més a tot arreu i, també, hi ha una sèrie de profes que volem ensenyar d’una manera diferent i obrir-nos a perfils diferents”, apunta la Lorna. Tonificar cames, alleugerir dolors, guanyar elasticitat i força, créixer en musicalitat i en coordinació... amb constància es guanyen amb un ballet que no és només cosa de nens.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat