Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Circ per a nens
© Nacho RaventósCirc per a nens

Circ per a nens a Barcelona

Una alternativa a l’activitat física purament competitiva

Escrit per
Alicia Martí
Publicitat

Equilibristes, acròbates, pallassos o contorsionistes. Una gran carpa. Llums i colors. Rialles. Sorpreses. Un espectacle en majúscules! Tot això, i més, ens ve al cap quan pensem en la paraula “circ”. Però i si l’incorporem en l’educació dels nostres menuts? A banda de divertir-se, descobrint el circ treballaran la psicomotricitat, la coordinació i la lateralitat. A més, crearan vincles i relacions molt diferents d’aquelles que poden sorgir practicant una activitat física competitiva. “En la majoria d’esports si no tens les condicions et quedes fora. Quan els petits s’acosten al circ, generes amb ells un treball en grup, un joc cooperatiu on aprenen que si algú ho fa millor que ells, això també pot ser bo. Tothom pot aportar alguna cosa, tots són persones que s’expressen, que fan, que poden ser importants”. Qui parla és en Gerardo Casali, àlies el Negro, un dels fundadors de l’Escola de Circ Quina Gràcia.

Va néixer l’any 2002 amb la voluntat d’oferir als infants una activitat física alternativa a l’esport i a la competició. “El circ potencia altres valors com la solidaritat i les relacions humanes”, comenta el Negro. Es defineixen com a nòmades, és a dir, no tenen un espai físic propi, sinó que estableixen convenis amb diferents escoles públiques de la ciutat i utilitzen els seus gimnasos per a portar a terme les seves activitats.

© Nacho Reventós

Publicitat

Des de fa aproximadament sis anys, cada setembre s’inicien les classes a l’escola Patronat Domènech, al Turó del Cargol i al Costa Llobera. Les sessions duren entre 2 hores i 2 hores i mitja per setmana i són adreçades a tots aquells nens i nenes d’entre 6 i 13 anys que tinguin ganes de divertir-se fent circ. Els divideixen per edats, en grups de màxim 10 alumnes per professor, i cadascun porta el nom d’un artista reconegut del món del clown. Charlot, Keaton, Rivel i Marx són els escollits.

© Nacho Reventós

Publicitat

“El dia a dia a la escuelita consisteix generalment a fer un escalfament inicial tots junts i després els dividim. Treballem quatre coses principalment: acrobàcia, aeris (teles i trapezi), equilibris i malabars. Els nens van rotant, en un mateix dia fan dues activitats. La idea és que ho facin tot, però que tinguin temps d’anar aprenent i avançant”, ens explica el Negro. L’escoltem bocabadats desitjant tenir 10 anys i poder-nos colar en una de les seves classes.

© Nacho Reventós

Publicitat

Divideixen el curs en tres trimestres. En els dos primers es dediquen a fons a ensenyar les tècniques circenses i en l’últim preparen un espectacle per a final de curs. I aquí sí que ja ens morim d’enveja: lloguen una carpa al Circ Cric i el presenten allà! “Imagineu-vos tenir entre 6 i 12 anys i actuar a la carpa del circ davant de 500 persones…”

© Nacho Raventós

Publicitat

Això sí, el Negro ens remarca que “els infants que decideixin apuntar-se els ha d’agradar el circ, ha de ser una decisió seva, no només perquè els pares ho necessitin”. Així que ja ho sabeu, si els vostres fills us ho demanen a crits i tenen ganes d’aprendre a fer flic-flacs, caminar sobre la bola d’equilibris o volar damunt del trapezi, l’Escola de Circ Quina Gràcia pot ser una bona opció perquè és treguin el cuquet. Però estem de sort perquè els somriures, les acrobàcies, els equilibris i l’autenticitat d’aquesta activitat no competitiva, s’escampa per la ciutat de Barcelona gràcies a altres centres on el circ també fa xup-xup dia rere dia: l’Ateneu de Nou Barris; l’Escola de Circ Rogelio Rivel; la Cirko Escuelita Poblenou o La Sala. Què comenci l’espectacle!

© Nacho Raventós

Publicitat

Més idees de circ adreçat als més petits

Escola de Circ Quina Gràcia
www.escolaquinagracia.com
 
CEIP Patronat Domènech (Carrer de Gràcia, 7)
Dilluns de 17.45 a 20.00 h.
Dijous de 18.00 a 20.00 h.
                                                           
CEIP Turó del Cargol (Av. del Coll del Portell, 56)
Dimecres de 17.30 a 20.00 h
 
CEIP Costa I Llobera (C/ Capella de Can Carelleu s/n)
Divendres de 14.30 a 16.30 h.
 
Ateneu de Nou Barris: c/Portlligat, 11-15 (www.ateneu9b.net)

Escola de Circ Rogelio Rivel: c/Portlligat, 11 (www.escolacircrr.com)

Cirko Escuelita Poblenou: c/Taulat, 77  (www.cirkoescuelita.com)

La Sala: c/Finlàndia, 45 (www.lasalacirc.com)

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat