Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Escola de bici per adults

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Escola de bici per adults
©Carlota Martí Lymbus Escola de bici per adults

Escola de bici per adults

Tingueu l’edat que tingueu, podeu aprendre a rodar!

Per Carlota Martí (Lymbus)
Advertising

Aprendre a anar en bici. Sense rodetes ni ningú al darrere que t'aguanti i ja havent deixat enrere la infància. "Les nostres rodetes són els nostres peus!". Ens diuen que és el millor mètode. El parc de la Barceloneta els veu baixar una i una altra vegada per una de els seus pendents lleugeres. "El primer que fem és caminar sobre la bici per començar a guanyar equilibri. Després, avancem impulsant-nos amb els dos peus i, arriba un moment, en què de l'impuls els aixeques". Ens ho explica l'Eva, una de les professores de Biciclot. Aquesta cooperativa de treball associat té més de 30 anys de vida i des de en fa un grapat organitza el VESenBICI, cursos on ensenya a adults a pedalejar sobre dues rodes.

Escola de bici per adults
Escola de bici per adults
©Carlota Marti Lymbus

"El curs bàsic són quatre dies. En quatre sessions poden aprendre a mantenir l'equilibri sobre la bici, arrencar, frenar i, fins i tot, pedalejar. Això sí, el que perseguim, principalment, és que trobin aquest equilibri, aquesta estabilitat i la seguretat. Un cop ho tenen, pedalejar és fàcil", puntualitza l'Eva. Ara, entre tots els que comencen, pedalejar està en el punt de mira, és l'objectiu, el somni i el desig. "Sobretot, l'últim dia hi ha ànsies per pedalejar. Al final, aprenent a anar en bici es treballen moltes altres coses, com la paciència", riu l'Eva. Nosaltres ens acostem en bicing fins a la darrera sessió del curs bàsic. Són set dones de diferents edats i, sí, hi ha ganes de posar els peus als pedals però, sobretot, hi ha il·lusió. "El moment en què pedaleges és molt gratificat però és més important aconseguir l'equilibri, la inèrcia, i moure't amb una velocitat que puguis controlar. Quan pedalegem ja no ens adonem si controlem el punt d'equilibri. Si ho tens ben treballat, és més fàcil i vas més segura", afegeix.

Escola de bici per adults
Escola de bici per adults
©Carlota Martí Lymbus

En començar la sessió, les bicis estan amb els pedals plegats, per practicar l'acció de pujar els peus i consolidar l'equilibri. Un cop el cos i la ment han escalfat, si troben l'estabilitat amb continuïtat, baixen els pedals i fan la baixada posant-hi els peus i rodant. "La concentració fa moltíssim. Si tens un bon dia i, mentalment estàs centrada, et surt millor", ens diu la Pilar, una de les alumnes. Passem al segon exercici! Ara toca baixar i fer girs durant el trajecte. "El més emocionant és el primer cop que aixeques els peus i notes la brisa a la cara", ens expliquen. Nosaltres vivim en directe un altre 'momentàs'. Cap a la meitat de la classe, una de les aprenents, la Mireia, es llença a fer la volta sencera: comença per la pendent i després puja pel camí del costat fins a tornar al punt d'inici. 'Què guai!' diu amb un somriure mentre la rebem entre aplaudiments. I no és l'única! Abans d'acabar, la Cristina o l'Olga també aconsegueixen anar i tornar sobre els pedals. "Fa 10 anys que somio que vaig en bici i vaig dir-me, al 2017 n'he d'aprendre. La setmana passada ja vaig posar els peus als pedals i vaig notar l'aire i em va agradar moltíssim", diu la Cristina. "A mi em van regalar el curs i és el millor regal que m'han fet mai", afegeix la Mireia. "Tenia moltes ganes d'aprendre, em van regalar la bici i va ser un: per ous n'he d'aprendre!", remata l'Olga.

Advertising
Escola de bici per adults
Escola de bici per adults
©Carlota Martí Lymbus

Molts s'apunten als cursos de VESenBICI per treure's aquella espineta que tenen des de petits, perquè al seu entorn fa temps que els hi diuen de fer sortides rodant i alguns, fins i tot, ho fan per feina. "Tenim uns quants que els hi demanaven pel lloc de treball. També, d'altres que se'n van a viure a un país amb tradició ciclista i volen aprendre'n abans de marxar", ens explica l'Eva.

Escola de bici per adults
Escola de bici per adults
©Carlota Martí Lymbus

Són sessions de dues hores, a un parc de la Barceloneta que queda a tocar del mar. Hi ha bon ambient, bon rotllo i sensació de pinya. "Tothom va al seu ritme. Gairebé tots acaben el mateix dia al mateix nivell però no sempre. Són cossos diferents, amb més o menys tensions i equilibri", explica l'Eva. Un cop es tanca el curs bàsic I, hi ha opció de seguir amb el II. "Es fan exercicis de parella, ensenyem a anar en bici amb una mà, a fer una frenada d'emergència... i acabem amb una sortida fins al Fòrum. La idea és que surtin de l'espai de confort del parc i que coneguin una ruta segura, que poden fer", apunta l'Eva.

Advertising

A les 14 h, les acompanyem a deixar les bicis al local que Biciclot té al front marítim, es diuen adéu entre abraçades i petons i es citen pel segon curs. Marxen amb un somriure i amb la bici al cap. Mai no és tard per aprendre!

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising