Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Córporal
© Córporal

Esport contra el mal d'esquena

Si teniu problemes d’esquena, l’esport pot ser el vostre millor aliat!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Us passeu el dia asseguts davant l’ordinador, forçant el coll per mirar com abduïts l’smartphone i aixequeu pes sense fixar-vos en com col·loqueu el cos? Au! Normal que l’esquena es queixi! Repassem on anar, què fer i què no fer per cuidar-la una mica més i amb l’esport com a ajudant!

La nostra columna vertebral és l’eix del nostre cos i, evidentment, rep totes les conseqüències dels nostres mals hàbits. Els problemes més habituals? L’escoliosi, la ciàtica, la lumbàlgia, la lordosi, les contractures o les hèrnies discals. Us sonen? “La majoria de problemes d’esquena ens vénen a partir d’una mala col·locació dels malucs”, ens ho explica el Jorge García, doctor en Ciències de l’Activitat física i l’Esport.

Si noteu dolor, primer, consulteu un metge! Amb el diagnòstic a la mà és hora que us poseu en mans d’un entrenador personal o d’un centre especialitzat en problemes d’esquena. “El que pot contribuir més a pal·liar aquests problemes, és aprendre a respirar bé, fer-ho amb el diafragma. Per aconseguir-ho l’esport que més ens ajudarà és el ioga”, diu el Jorge. Si ja éreu addictes a aquesta disciplina, ara en teniu un motiu més.

D’altra banda, en Jorge també ens diu que l’ideal, seria fer exercicis que treballessin la nostra musculatura abdominal però en què la nostra esquena estigués quieta i estable i que no impliquessin ni rotació ni flexió de la mateixa. Així oblidem-nos dels 'sit ups' o els 'crunch', derivats de les abdominals clàssiques que també hauríem d’esborrar de la nostra rutina. “L’esquena ha d’oposar-se a forces, però mai generar ella la força!”. Quedeu-vos amb les planxes frontals o laterals sense moviment o amb alguns dels exercicis d’aquest vídeo.

Pels amants de l’aigua també hi ha un bon remei. La natació pot ajudar-nos si fem piscines, principalment, d’esquena. “És el millor estil perquè mantenim l’esquena sempre en la mateixa línia, no la rotem ni flexionem i en intentar arribar amb el braç el més lluny possible, estirem i exercitem la musculatura i ajuntem les escàpules”, puntualitza García. Això, sí de la braça i la papallona ni parlar-ne i crol, només si tenim un domini molt acurat de la tècnica i respirem quan toca.

Molts, també, podeu optar per dirigir-vos cap a classes de reeducació postural. Allà, prendreu consciència del vostre propi cos i aprendreu a col·locar-lo i moure’l deixant enrere hàbits nocius. Ep, i el mateix Pilates sempre ha fet bandera de la seva capacitat de millorar la nostra postura i musculació. També ens pot ajudar si tenim alguna dolència d’esquena però ens hem d’assegurar que no inclogui cap postura que ens obligui a flexionar o rotar el tronc!

En resum, a banda de passar menys hores a l’ordinador i al mòbil, els tres manaments per donar-li amor a la nostra esquena són: aprendre a respirar bé, treballar la musculatura amb exercicis de força i estiraments i reeducar la nostra postura. Ara, toca posar-s’hi!

Ioga

El ioga ha d’estar a la nostra llista d’esports amics de l’esquena. La cuida gràcies a la seva capacitat per reeducar la nostra postura i ensenyar-nos a respirar bé.

Estiraments, equilibri, control i elongació del nostre cos i eines per evitar postures incorrectes en la nostra vida quotidiana... Al centre Camí de Llum (Carrer d’Alpens, 120) us ajudaran a treure-li el màxim partit i que la vostra esquena ho noti!

Pilates

A Kenzen Pilates Studio estan especialitzats en Pilates Reformer. Aposten per treballar amb el component més versàtil dels equips de pilates, el Reformer Clinical. És una màquina que s’adapta a qualsevol persona donant-li una major seguretat i acompanyant-lo en cada exercici. Són sessions de 50 minuts i amb 3 persones com a màxim, o individuals. “Amb un número tan reduït d’alumnes és possible conèixer les necessitats de cadascun, evitar lesions i obtenir millors resultats gràcies a un tracte personalitzat”, diu la Mariana Ortiz, responsable del centre. Primer s’ofereix a l’alumne una sessió de prova gratuïta on està sol i parla amb l’entrenador sobre els seus objectius i els problemes o lesions d'esquena que pugui tenir. El professor li explica el mètode i les pautes a seguir i es realitza una sessió senzilla. Després s’analitza quina és la classe en què encaixa millor i s’inicia l’entrenament.

Publicitat

Gimnàstica correctiva

A FisiocatSalut (Enamorats, 152) aposten per sessions de gimnàstica correctiva on potenciar i desenvolupar la musculatura que afavoreix el moviment i l’estabilització de la columna vertebral. Tots els exercicis es fan amb la supervisió d’un fisioterapeuta i us ajudaran a disminuir el risc de patir lesions!

Córporal

A Córporal (Sant Elies, 29) ens fan treballar els músculs i les articulacions però també ens ensenyen a utilitzar el cos de la manera més saludable possible. Com? Fixant-se també en els processos neurològics responsables d’alguns dels gestos i posicions que ens surten de forma automàtica i que són nocius per la nostra postura.

Publicitat

Escola d’esquena

Als Centres Claror, en unes sessions dirigides per fisioterapeutes, fareu exercicis de col·locació postural, estiraments i relaxació amb finalitat preventiva o terapèutica. Ah, i amb l’obligació sí o sí de passar abans per la consulta d’un metge o d’un fisio.

Mètode Pilar Domínguez

Instituto Pilar Domínguez (Muntaner, 326) es caracteritza per utilitzar una barra de dansa a l’hora de realitzar els diferents exercicis i acompanyar les rutines amb música. Les classes estan orientades a tonificar, estirar i relaxar els músculs per prevenir i corregir una col·locació postural inadequada.

Publicitat

Natació

Si us llanceu a l’aigua en alguna de les piscines de la ciutat, sigueu sensats i agafeu-vos les sessions que calguin amb entrenador. Només així us assegurareu que coneixeu la tècnica tant bé com Mireia Belmonte i que els metres a l’aigua ajuden, realment, a l’esquena!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat