ioga per a corredors

Ioga per a corredors

Runners, feu asanas i pranayama i traieu-ne profit quan sortiu a córrer

Publicitat

“El ioga és ioga. És una pràctica mil·lenària, no m’invento res. El que faig durant les classes, però, és posar l’atenció en tot el que en podem treure a l’hora de córrer i fer esport. De fet, sempre els hi dic als meus alumnes que el que més m’interessa de les sessions és que descobreixin tot el que poden aplicar al seu dia a dia: en caminar, anar a la feina... que prenguin consciència de postures, de la respiració o de l’estat del cos”. En Ricard Sarrate és professor de ioga, osteòpata i corredor de muntanya i imparteix sessions de ioga per atletes a l’Espai Karuna (Roselló, 356-358).

En Ricard treballa des de la seva pròpia experiència perquè ell ha fet muntanya tota la vida i ha participat en maratons i fins i tot en proves com la mítica OCC del Mont Blanc: “Vaig descobrir tot el que treia del ioga i em va anar molt bé, i més en llargues distàncies. Sense ser un gran corredor ni entrenar moltíssim, sento i sé que si he pogut fer aquestes curses no és només per entrenar moltes hores sinó per complementar-ho amb eines com el ioga. Gràcies a aquesta disciplina he pres consciència del cos, de com el bellugo i de com estalviar energia”.  A les sessions es treballa segons el Hatha Ioga i, per Sarrate, el principal benefici és que ajuden a aprendre córrer en total harmonia amb el nostre cos. “Millores flexibilitat, elasticitat i equilibri; disminueixes la tensió i la rigidesa muscular, redueixes el risc de lesions i els dolors de la columna lumbar; augmentes la capacitat muscular i millores el ritme cardiorespiratori...”. De fet, el ioga ens connecta amb el nostre cos, ens ajuda a conèixer-lo al màxim i, això es tradueix en una capacitat per saber quins músculs hem de tenir actius en córrer i quins podem relaxar. El resultat? Un estalvi d’energia!

Publicitat

Ara, quan pensem en ioga, les primeres paraules que ens vénen al cap són postures i... respiració! Durant la sessió de ioga que fem a Espai Karuna, en Ricard incideix en treballar-la i en aprendre a coordinar cada moviment amb inspiracions i expiracions. “A l’hora de córrer, també és vital”. En trobar-nos a principi de curs i ser la nostra primera sessió, Sarrate ens guia a través de postures poc complicades i ens recorda que més que forçar, l’important és sentir que treballem i trobar la comoditat dins l’asana que estiguem practicant. “Com quan corres, has de gaudir-ho també”.

Publicitat

En Ricard va fer les seves primeres classes de ioga per corredors a la botiga d’Evasion Running però des de fa un temps, l’Espai Karuna, fundat per la seva mare, és la seva sala de treball. Les sessions específiques per esportistes es fan els dijous a les 19.30 h i alguns dels alumnes més fidels fa prop de tres anys que treballen al seu costat. “En Raul fa molt de temps que és un fix. Feia curses de 10 kilòmetres i va començar a millorar els seus temps, va participar en mitges i, també, en una marató. Fa il·lusió quan comparteixen un objectiu amb tu i veus com creixen al teu costat”, diu Sarrate. També, ha fet classes obertes al Parc de la Ciutadella o tallers intensius i el van visitar durant un temps un grup de barefoot runners –que corren descalços- amb els que la filosofia del ioga i de sentir el cos lligava al 100%. Són molts, a més, els esportistes professionals que també es reconeixen com a ioguis: com Emelie Forsberg o Anna Frost, dues de les millors corredores del món de trail running.

Publicitat

Què us ha portat a córrer? I a fer ioga? Evadir-vos de l’estrès. És probable. Molts piquem a la porta d’ambdues pràctiques per sentir-nos, observar-nos, reconnectar... En Ricard ajuda als seus alumnes a recordar que s’han de centrar en el moment present, i els ensenya a fer visualitzacions de temps o recorreguts durant les classes de ioga i d’asanes quan corren. Tot per millorar el rendiment però, sobretot, per gaudir i trobar l’harmonia. “Córrer és meditar en moviment”. Sarrat dixit.

Publicitat

Barcelona és terra de runners i ioguis i, a banda de l’Espai Karuna, també hi ha un grapat de centres que organitzen o han programat sessions especials d’aquesta pràctica mil·lenària especialment pensades per corredors: Yoga Weeks, La Bolsa del Corredor via T de Terapia, Postural Fitness o Dona 10, on fan sessions de pilates pensades pels que s’ho passen bé sumant kilòmetres.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat