Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ioga per nens
Ioga per nens

Ioga per a nens

Yogui Kids i Happy Milk: dos espais on els petits poden acostar-se al ioga!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

"A fora està plovent però nosaltres, avui, anirem a la platja. Us sembla?". Així comença la classe d'avui. Som a Yogui Kids una escola de ioga per nens on els dissabtes al matí, grans i petits, comparteixen sessió. A les 11 h comença un viatge de gairebé una hora que iniciem a sobre una estoreta que, al nostre cap, pren forma de tovallola. Seiem en cercle, ens recordem els noms i, a petició d'un petit, diem també quin és el nostre animal preferit. Estirem esquena i braços amb l'excusa de posar-nos crema, ens convertim en un vaixell, agafem uns rems per arribar fins a una illa... Aquí, el ioga i les postures flueixen de la mà de la imaginació i la creativitat: toca jugar!

Yogui Kids (Hortènsia, 12) va néixer de la mà de la Mamen Duch, actriu, membre de la companyia T de Teatre i, també, mestra de ioga per nens des del 2008. "Durant molts anys he fet classes de teatre a adolescents i veia que estaven encarcarats, els hi faltava col·locació, flexibilitat... La meva germana vivia a Nova York i, ara fa uns deu anys, em va comentar que allà feien sessions de ioga per nens. Vaig anar-ho a veure i vaig dir-me: és això! El ioga es convertia en una eina perfecta per mantenir habilitats que tenim innates. Ho tenim tot en néixer, no ho perdem, potenciem-ho!", explica Duch. Després de formar-se a Nord-amèrica va obrir Yogui Kids: una escola de ioga per nens a Montjuïc.

Tornem a la classe i ens convertim en taurons, en balenes i, també, en palmeres. Les postures neixen de la imitació de la natura. Fem 'miau', posem cara de peix i ens transformem en pop! “Quantes potes té? Vuit, oi?” Per crear un pop en condicions ens unim petits i grans i li donem forma. Quan ens convertim en tortuga, els pares aprofiten per fer petons als petits i, després de fer el guerrer, ens estirem a terra, ens donem les mans per formar una estrella de mar i ens relaxem.

Publicitat

"Les classes de ioga per nens són més dinàmiques. És important imaginar un conte, una història i, a partir d'aquí, anar d'una postura a l'altra. Això fa que estiguin en l'aquí, desperts i concentrats. Senten que estan jugant però reben tots els beneficis: alineació, col·locació, calma, estirament... I la relaxació final és màgia", explica Duch. A Yogui Kids tenen grups de nens de 4 a 8 anys, de 6 a 12, a partir de 9, o sessions en anglès des dels 5 –"és important treballar per franges d'edat per fer-ho més profundament"-. Els divendres tenen un grup de nenes que van començar venint amb els pares i que, després, van seguir. Coneixen les postures, comencen a meditar i saben què necessiten. "Em diuen: aquesta setmana ha estat dura, volem més relaxació. Faig la classe a la carta. La portes pensada però segons com estigui el nen l'has d'adaptar". Penseu que els vostres petits no podran estar en silenci ni dos segons? La Mamen ens diu que, alguns, li demanen de fer relaxació tota l'hora! La idea és, també, donar-los eines per saber què necessiten. "Els fem reconèixer l'emoció que senten: l'estrès, l'angoixa, les pors... un cop n'ets conscient és quan ho pots canviar", diu Duch.

Els dissabtes al matí és quan pares i fills fan ioga plegats: “es crea un vincle molt especial”. Els grans, a banda de fer asanes, aprenen a conèixer més al petit i s’emporten un parell de trucs. “Agafem un got d’aigua i una canya i bufem! Sí. Fem això que no els hi deixem fer mai a casa! L’aigua és molt calmant i fer bombolles dins el got va molt bé per la respiració”. Així, cada parella pensa una cançó i la interpreta amb got i canya i la resta intenten descobrir que s’amaga darrere els sons: un sol solet, una lluna la pruna, un gegant del pi... “Es creu que el ioga no és mogut però sí que ho és. Et mous molt per després buscar la calma”.

Publicitat
©www.katarina-photo-art.com

A Happy Milk (Casp, 46) també conviden als petits a provar el ioga de la mà de ‘Play Yoga’. De nou, el joc és protagonista. “Són sessions molt divertides, que fomenten la creativitat, l’expressió corporal i la imaginació. Es tracta, precisament d’això, de jugar a ioga, convertint-se en diferents animals... També, hi ha moments en què es genera un estat de concentració o de silenci increïble”, ens diu la Nanouc Van Der Velde, creadora d’aquest club per mares i fills. Al taller, expliquen, els nens aprenen a confiar en ells mateixos, a moure el seu cos o a relaxar-se a través de jocs, exercicis d’equilibri o postures del ioga. Les classes es fan un cop per setmana i van dirigides a nens d’entre 4 i 7 anys. “També tenim ioga per mares i bebès. És una oportunitat perquè la dona estigui en contacte amb el nadó però pensant, també, en ella mateixa. Aporta felicitat a la mare i això el nen ho nota. Sembla molt senzill però un nen feliç és el que té una mare que ho és”, explica Van Der Velde. Moviment, respiració i meditació compartida... és la idea d’aquest ioga que nodreix el vincle entre els dos i ajuda a la recuperació del cos de la dona: de la pelvis, el perineu o l’esquena. L’entorn? Un espai immens, lluminós i dedicat al 100% a la maternitat on trobareu ioga però, també, un coworking, un lounge o un grapat més d’activitats per petits i grans: els messy moments, un taller de robòtica en anglès o un grup de lactància.

© Happy Milk

Ara que els grans tenim mil opcions per acostar-nos al ioga, Yogui Kids i Happy Milk són dos espais que també miren cap als més petits. Tot, en un moment, en què educadors i psicòlegs ja el comencen a assenyalar com una bona eina pels menuts. La Mamen Duch ja ha treballat amb escoles i mestres: formant-los i donant-los eines perquè practiquin ioga amb els alumnes en arribar a l'escola o després del pati. "També vaig treballar amb adolescents en època d'exàmens. Es noten que van estressats i veuen que el ioga els ajuda. Se'ls hi ha de fer entrar suaument, jugant i acaben per veure que es troben molt bé en aquest espai interior que descobreixen", conclou.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat