Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
A las rusas Festival FEA

Torna el FEA

Alegria! Retorna un festival mític

Publicitat
Si la pretesa excel·lència artística fracassa pel cantó de, ehem, l'excel·lència, val a dir que també pot assolir l'art a través de la pífia. Poques coses millors que cargolar-se de riure amb una obra d'art dissenyada per commoure. De la mateixa manera, no hi ha res més penós que un artefacte artístic pretesament seriós que de tan dolent no fa ni riure.

Alguna cosa d'això hi ha en el retorn del festival musical Gente Joven, el concurs avantsala del FEA. Sí, el col·lectiu precursor del retorn dels vuitanta, del synth-pop i elevador de la brossa sèrie B més trash a la categoria d'art, torna a la càrrega el 18 de maig.

El darrer FEA es va celebrar l'any 2009. El seu codirector, Carlos Bayona -l'altre és Xavi Mateu-, explica que tornen "per culpa de la crisi dels 40 i el fet de voler reviure temps millors". Bé, o almenys "els temps que crèiem millors", vaja. I també per la inevitable llei de l'oferta i la demanda: "El FEA agradava molt i vam impulsar grups que estaven molt bé: Lorena C, Ultraplayback, Putilatex...". Ara bé, si alguna cosa ha quedat en l'inconscient col·lectiu del públic FEA és la responsabilitat d'haver llançat a la fama grups que amb el nom ja paguen: Modern Tolkien n'és paradigma. I el funcionament del Gente Joven, inalterat, garanteix aquesta continuïtat:"Això és Eurovisió a lo cutre. Els grups que hi participen s'han format per actuar expressament aquella nit. Canten en directe i la música és en playback", explica Bayona. Un altre atractiu és un jurat format per, entre d'altres, Juan Antonio Bayona -germà de l'organitzador-, Juanjo Sáez, Ricard Robles (director del Sónar) i Marta Salicrú, responsable de Música de Time Out. El primer classificat i l'últim -"no som ningú per decidir qui val i qui no", es descollona Bayona- aniran al FEA. Davant la fama de container -no pas contenidor- cultural del FEA, Bayona treu pit, i recorda que "encara que sembli una broma, del Gente Joven n'ha sortit gent com Aérea Negrot, que ara és cantant d'Hercules & Love Affair".

Com a pioners de l'omnipresent revival vuitanter, és inevitable preguntar a Bayona què en pensa. Clar i directe: "El FEA va començar el 2003 i ja es deia que tornaven els 80. Fa deu anys que tornen. I quan vam començar, els 90 encara no havien començat a tornar. Al final serà com Cuéntame, que ens acabarà agafant a tots.D'aquí a no res tornaran els 2000, entrarem en un bucle infinit i s'acabarà el món". Caram, tot l'excel·lent volum Retromania de Simon Reynolds resumit en un tuit!
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat