Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Brot bord

Pirates de l'ambient

Us presentem el Brot Bord, entitat contra l’homofòbia i el negoci ‘rosa’

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
Entre les entitats que aquest any han organitzat activitats alternatives al Pride, l'Orgull Gai impulsat pels empresaris, ha destacat per la forta presència i implicació el Brot Bord, un grup nascut fa quatre anys i que es defineix com una assemblea de lluita contra el patriarcat, l'homofòbia i la transfòbia. Les accions inclouen la participació activa en moviments populars i polítics, així com la creació i promoció d'espais d'oci autogestionats i alternatius al sistema capitalista. Per conèixer millor la seva trajectòria ens trobem amb dos dels membres de l'assemblea a Barcelona, el Joan Pujolàs i el Marc Garriga. El primer és un educador social gironí i el segon, professor de secundària d'Arbúcies.

Ens citen a la Glorieta de 'la Transsexual Sònia', tota una declaració d'intencions. Així es diu des del passat mes de març l'antiga Glorieta dels Músics del parc de la Ciutadella, punt on el 1991 va ser assassinada Sònia Rescalvo per un grup de skins. Durant molts anys, el FAGC i altres associacions de gais i lesbianes han pressionat l'Ajuntament per aconseguir el canvi de nom. El Brot Bord va néixer a principis del 2009 a Barcelona. Les persones que el van impulsar formaven part d'un altre grup, el JAG (Joves per l'Alliberament Gai). "Les nostres sigles ens tancaven a una determinada franja d'edat i a una opció sexual concreta. Amb la incorporació de lesbianes, gent més gran i hèteros, vam decidir que havíem de fer un canvi i començar de zero", ens expliquen. De seguida van tenir clar que en la seva nova etapa incorporarien el mot 'bord' a la seva identitat. 'Bord' és una proposta de reinvenció i adaptació a la realitat catalana del concepte anglosaxó 'queer'. "És una mena d'etiqueta feta a la contra, que nega les etiquetes, o que les multiplica fins a invalidar-se", diuen. Bord no és l'única paraula que han recuperat: popularitzar argot gai en català és un dels seus objectius. "L'ambient està molt castellanitzat i el català està ple de paraules que podem utilitzar per definir amb sentit de l'humor moltes coses", apunten. 'Bardaix' (gai passiu), 'xorca' (lesbiana) o 'cabraboc' (transsexual masculí) són part del seu vocabulari. L'entitat organitza xerrades per tot el territori explicant les seves idees. També és habitual que muntin festes o Kafetes Bordes. "Quan ho fem estem plantejant la necessitat de crear alternatives a l'ambient. No volem pagar peatges per lligar. Volem tenir espais on desenvolupar-nos sense que cap empresari ens escuri les butxaques", afegeixen. L'organització també munta tallers de socialització de pràctiques sexuals no convencionals i qüestiona la cultura de la monogàmia. Són uns grans defensors de la dignificació dels espais de 'cruising'.

Si esteu interessats en els seus plantejaments, a la seva pàgina web trobareu molta informació i podreu accedir a les seves publicacions. A Barcelona s'acostumen a reunir al Casal Independentista Jaume Compte de Sants (Muntadas, 24, baixos) els dissabtes o els diumenges. Actualment, també tenen grups a Girona, el Baix Llobregat, Tarragona, Lleida i València.

http://brotbord.blogspot.com.es
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat