Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Cartas

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Cartas, de Julio Cortázar

Cartas

'Cartas', de Julio Cortázar

Per Julio Cortázar
Advertising
CARTAS. Julio Cortázar
Edició d'Aurora Bernárdez i Carles Álvarez.
Alfaguara (5 vol.). 600 pàg. 20 € Les cartes de Julio Cortázar pesen més de quatre quilos. Quatre quilos de paraules broll i amb solera que no paren mai quietes, que mouen els llavis enraonant de literatura, d'amor i de la vida quotidiana. Són un mar de papers que llegireu, segurament, a mossegades i potser, alguns, els més ferits per la lletra del mestre, d'una atacada molt llarga.
Si 'Rayuela' fou el llibre abric on Cortázar es mostrava més sencer, amb tota la seva complexitat, aquestes 'Cartas' són el seu folre de llana. El gibrell on s'ha rentat el cap i el cos dedicat a l'escriptura. Organitzades en cinc volums, el recull inclou fins a 3.000 pàgines escrites entre 1937 i 1984 que són un trau cap als pensaments i records que Cortázar va explicar als seus. A Eduardo Jonquières i Maria Rocchi, a Francisco Porrúa, a Mario Vargas Llosa,  a Jorge Edwards. Escrivia molt i l'escrivien molt i, precisament, si alguna cosa es troba a faltar en aquests volums, són les respostes. Què se n'ha fet de les cartes que Cabrera Infante li havia retornat a Cortázar? Tanmateix, els admiradors del mestre no hauríem de fer-nos aquesta pregunta. Hauríem de saber més bé que ningú que s'ha de conèixer molt malament als cronopis per imaginar que guarden les cartes. De fet, la feina que han fet els editors, Aurora Bernárdez i Carles Álvarez, té el gran mèrit afegit d'haver aconseguit recuperar, almenys, les que ell va escriure. Els donem les gràcies i us recomanem que les llegiu totes o en llegiu algunes. Sortireu d'aquesta correspondència més savis i amb uns ulls nous. -Gemma Casamajó
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising