Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Eddie Campbell

Eddie Campbell torna als inferns del Londres victorià

El dibuixant de 'From Hell' reedita la seva obra mestra

Publicitat
Un fet objectiu: la primera víctima de Jack l'Esbudellador va ser Mary Ann Nichols. Un altre: el còmic basat en els seus crims, 'From Hell', té el consens crític de ser una de les cinc millors novel·les gràfiques de la història. Aquest monumental 'tour de force' d'Alan Moore i Eddie Campbell, ara reeditat en un exquisit volum, desenvolupa la teoria que la reina Victòria va orquestrar els crims per tapar els excessos del príncep Albert.

Sota aquesta premissa, el geni narratiu de Moore i els traços del no menys genial Campbell -misèria proletària feta gargot naturalista- van crear un viatge astral on van convergir creences maçòniques, crítica social, psicoanàlisi i màgia. I per damunt de tot, una documentació exhaustiva del Londres victorià. Sobre el treball de recerca -es va publicar, per primer cop, en fascicles del 1989 al 1996- Campbell encara es pregunta sobre com ho va fer: "És com mirar pel retrovisor i veure un cim nevat", recorda.
 
Més que un 'making of'

Fantasiejo amb la idea de dos artistes privilegiats convivint en un soterrani llòbrec a les fosques fins a finalitzar l'obra magna. Res d'això. "Mai ens vam reunir pel còmic. Moore va escriure el guió i me'l va enviar. I jo vaig fer els dibuixos i li vaig enviar fotocòpies per assegurar-me que ho havia entès tot correctament".

A la porra el misticisme creatiu i lloances per a l'edició espanyola: "És un exemple del que significa donar-li a una peça d'art el temps i la paciència que mereix", valora Campbell, per afegir que en el moment de la seva aparició, "ningú esperava que 'From Hell' funcionés. La percepció era que al mercat només funcionaven els còmics en color". Separadament, Campbell i Moore han publicat 'From Hell Companion', apreciable tom que sobrepassa el 'making of': inclou tones de material inèdit. "Més aviat tornem a explicar la història des de diversos angles: els assassinats i les teories, la història d'Alan i jo com a escriptor i artista, la recepció del llibre i la bancarrota dels editors. Ho explico tot alhora i amb anècdotes, fent servir el nostre material secundari", diu, perquè als completistes se'ls faci la boca aigua. I hi trobem el millor Moore, segons Campbell: "Els seus guions són grans obres literàries, però molt poques paraules acaben a la pàgina impresa. I és tot un gaudi publicar els meus passatges inèdits favorits".

Moore és un geni reclusiu que renega de les adaptacions cinematogràfiques. Què pensa Campbell de l'adaptació fílmica de 'From Hell'? "Hi ha tants calés involucrats a convertir còmics en pel·lícules que al final tot consisteix a abaixar el nivell perquè abraci el màxim nombre de gent possible. No m'interessa". Com tampoc li interessa el còmic d'horror, tot i haver dibuixat també les pàgines més truculentes de 'Hellblazer': "Ni entenc ni gaudeixo l'horror. És un gènere per a joves. Després de criar tres nens sóc massa conscient de tot el que pot anar malament en el món real per divertir-me amb monstres o mutilacions".

FROM HELL
PlanetadeAgostini
584 pàg. 29 €
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat