Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sueños de trenes

Sueños de trenes

Denis Johnson

Publicitat

Denis Johnson
Random House
144 pàg. 14,90 €

1. L'estació: de pas
Considerat per Rodrigo Fresán "el llibre de l'any" (al febrer!), 'Sueños de trenes' és una 'nouvelle' del poc amic de la fama Denis Johnson, National Book Award per 'Árbol de humo'. Explica la vida d'un fictici pioner, Robert Grainier, del 1893 al 1968, i ho fa com qui veu passar el tren: de forma ferma però sense aturar-s'hi gaire. El miracle és que en 140 pàgines arriba més lluny que molta suposada 'gran novel·la americana'.

2. El motor: l'estil
La clau per alguns seria que, més enllà de treballar a les vies, veure l'Elvis o voler matar un xinès, Grainier perd la dona i la filla en un incendi. Johnson, però, ho tracta com altres fets de la seva vida. Fred? Ni de lluny: gràcies al seu estil directe i precís, locomotora del text, l'obra transcendeix les seves sorpreses i fa alguna cosa molt millor que emocionar. Iŀlustra un país, una època; una literatura, de fet. És carn de clàssic.

3. El viatge: americà
Tant o més rodona que l'anterior 'Hijo de Jesús', aquesta obra finalista del Pulitzer el 2011 connecta Herman Melville amb Cormac McCarthy. Americana de soca-rel, parla de l'ésser humà lluitant sense èxit contra allò que el supera, assolint la dignitat del fracàs entre moments grotescos. Val la pena pujar a aquest vagó. No li surt fum, al Johnson: li surt que sempre avança.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat