Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Annalena McAfee, periodista de raça

De la invasió de Polònia als calçotets de John Updike. Parlem amb Annalena McAfee, autora de la novel·la ‘L’exclusiva!’

Publicitat

Just quan fa una setmana que vaig començar a fer proselitisme de la mordacitat republicana de Will McAvoid, l'arrogant presentador de noticiari de 'The newsroom', cau a les meves mans 'L'exclusiva!', la primera novel·la d'Annalena McAfee. Que no l'haguéssim vist abans a les llibreries no significa que hagi estat de braços creuats fins ara. McAfee va ser directora cultural del Financial Times, i fins al juliol del 2006 va estar al capdavant del suplement literari de The Guardian. Com que el llibre també va de periodistes, no ho puc resistir: m'hi presento donant-li a conèixer la meva nova fixació estacional. "Encara no he pogut posar-m'hi, però no trigaré –diu–. No em perdo res del que fa Aaron Sorkin, i si és la meitat de bona que 'L'ala oest de la Casa Blanca' ja valdrà la pena".

Prou de tele. Parlem del periodisme d'uns altres temps, els de Clare Hollingworth, aquella corresponsal de The Daily Telegraph que a l'agost del 39 va trucar a l'ambaixada britànica de Varsòvia per avisar que els nazis acabaven d'entrar a Polònia. "Per esvair dubtes, va treure l'auricular per la finestra perquè els de l'altra banda del cable sentissin l'accent alemany –explica McAffee–. Ningú ha tingut un scoop com aquest". La protagonista de la seva història, Honor Tait, també és una periodista veterana. I no es pot queixar, que el 1936 va aconseguir una altra bona exclusiva: entrevistar Franco a les Canàries, quinze dies abans del cop d'estat.

McAfee és un anecdotari de professió amb cabellera rossa. Sabeu què li va passar una vegada a John Updike? "El pobre home sempre feia impossibles per protegir-se dels periodistes -com a membre del gremi, McAfee se sap culpable-. Els citava en una habitació d'hotel al més asèptica possible, amb mobles bàsics, sense luxes, perquè ningú pogués treure conclusions equivocades del més innocent bibelot. I tot va anar bé, fins que d'una badada es va deixar uns calçotets blancs sota una cadira". No és per ultratjar ningú, que m'ho explica. Al principi de 'L'exclusiva!', Honor Tait té 80 anys, i després d'una vida sencera entregada a la premsa espera la visita d'una redactora sensacionalista. Feta un flam, esclar.

Fa estona que ho callo, però si no parlo ara rebentaré: Annalena McAfee està casada amb Ian McEwan. Esperances d'impressionar-vos amb titulars grocs, ni una ni mitja. Però 'L'exclusiva!' no existiria si no fos per ell. "Érem a Escòcia, de vacances, en un lloc remot i aïllat perquè l'Ian pogués acabar 'Chesil Beach', sense ràdio ni wifi –sóc jo o li brillen els ulls?–. Jo acabava de llegir un conte de Txékhov, i vaig pensar que, si m'hi posava, seria capaç de fer una cosa d'aquestes". A McEwan li va encantar el relat, la història d'una vella periodista que amaga una pedra amb forma fàl·lica just abans de rebre la visita d'una jove reportera. McAfee també se sap els trucs de l'ofici. "Us veig venir –em diu–. No m'enganxareu desprevinguda".

L'EXCLUSIVA!
Anagrama/Empúries.
367 pàg. 19,95 €

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat