Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Nostalgia

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Nostalgia, de Mircea Cartarescu
Nostalgia, de Mircea Cartarescu

Nostalgia

'Nostalgia', de Mircea Cărtărescu

Per Mircea Cărtărescu
Advertising

NOSTALGIA
Mircea Cărtărescu
Trad. Marian Ochoa de Eribe.
Impedimenta.
384 pàg. 23,95 €

L’impacte de 'Nostalgia' ha estat similar al de descobrir en Flann O’Brien gràcies a Nórdica Libros: de cop i volta t’assabentes que hi ha un autor de primera categoria que no coneixies de res i la teva visió de la literatura s’eixampla per sempre més. Una editorial petita el tradueix, el posa en dansa i patapum! Com Khoury i Club Editor, o Basara i Minúscula, o Vallmitjana i 1984... Això mateix m’ha passat amb Mircea Cărtărescu i Impedimenta: l’entusiasme d’Enrique Redel, l’editor, ha permès que puguem llegir l’obra d’aquest grandiós romanès.

Què el fa immens? El perfecte equilibri entre un imaginari hiperdesenvolupat, oníric i barroc i una capacitat narrativa tan efectiva com la de les rondalles populars. Els tocs experimentals de la seva literatura, amanits amb una certa sàtira social, acaben de donar el gust exacte a la seva obra, que opera amb un objectiu clar: extrapolar la volta cranial de l’autor al món sencer. Pretén substituir el real amb la seva imaginació, com el mapa de 'Del rigor de la ciencia' de Borges.

A 'Nostalgia', aquest aplec de contes i nouvelles, Cărtărescu treballa minuciosament les seves dèries, i et deixa atrapat al cor del seu cervell sobredimensionat, embadalit per les seves obsessions envitricollades. Per exemple, la infància com a finestra perduda cap als altres mons possibles dins d’aquest –la peça central del llibre, la inoblidable REM–; la literatura com a tractat de paradoxes –el fascinant jugador de ruleta russa que sempre guanya–; la capacitat demiúrgica de l’artista –el sintetitzador de clàxons que canvia el destí de la humanitat–. Aprofitem-ho!–Martí Sales

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising