Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Vine com estàs, de Mercè Ibarz

Vine com estàs

Vine com estàs, Mercè Ibarz

Publicitat
VINE COM ESTÀS
Mercè Ibarz
Proa.
176 pàg. 17,90 €

Quan Kurt Cobain cantava Come as you are als anys 90 estava dient “Vine tal com ets”, sense artificis ni impostures ni pistoles. Quan Mercè Ibarz diu que recupera aquesta cançó de Nirvana per intitular la seva novel·la sobre les conseqüències psicològiques de la guerra civil en individus que no l’han viscut, ho fa amb “Vine com estàs”. Més enllà de la poca gràcia traductora, el llibre se’ns ofereix com un “repertori de passions”, un recull de contes cosits amb el tema predilecte de l’autora: la memòria. Les repeticions ara es diuen ressonàncies, que fa més postmodern.

Abans del repertori, de la descripció de la vida urbana a Barcelona, l’autora endossa un capítol, més llarg que els contes, on la guerra és vista des del mas: l’avara Donya Malena, la principal terratinent d’aquesta banda de la frontera, rep la visita d’en Costa, un cacic que li proposa reformar la propietat i mirar Europa abans que tot sigui destruït. Furgar la memòria familiar té sentit quan el resultat escriptural esdevé una reflexió universal i compartida que supera el determinisme.

Ibarz ha escoltat les peripècies per boca de la seva mare i del seu oncle i les ha transcrit: ben documentat, el llibre no deixa de ser una mena de dietari lineal, de llenguatge lleuger sense evolució narrativa ni construcció simbòlica. Però se salva per una defensa interessant de la parla amb punts suspensius, de la seducció com a art, la correspondència entre el cosir de la mare i l’escriure de la filla; per l’ús de la ironia i per la reescriptura de l’estil rodoredià. Però quan l’autora proclama que el llibre es pot començar per on es vulgui, parla potser d’una enciclopèdia? –Anna Carreras

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat