Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Foto-galeria del tancament de La Model

El centre penitenciàri de La Model ja forma part de la història de la ciutat. Us mostrem algunes imatges inèdites sobre tot el procés del seu tancament

Time Out en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya
Publicitat

Després de molts intents i de molts anys de peticions per part de veïns i ciutadans de la zona, La Model, ara sí, ja és història. En aquesta foto-galeria t'ensenyem algunes de les imatges més representatives sobre el tancament d'aquest centre, 113 anys després de la seva inauguració. Una presó sense presos que ja ha esdevingut tot un símbol de la Barcelona del segle passat i que aviat donarà pas a d'altres projectes per a la ciutat. 

Foto-galeria tancament de La Model

El Parlament demana el tancament de La Model
©Justícia Generalitat

El Parlament demana el tancament de La Model

Feia anys que els veïns en demanaven el seu tancament, però no va ser fins el passat 9 de febrer que el Parlament –amb 123 vots a favor i 9 abstencions– va instar definitivament el Govern a tancar la Model abans que acabés l'any. 11 dies després, el conseller de Justícia Carles Mundó n'anunciava el tancament.

Els últims interns
Jordi Salinas

Els últims interns

El 6 de març van ingressar a La Model els últims quatre presos preventius, després de 113 anys d'història d'aquest edifici. Al dia següent, Brians 1 es convertia en el nou centre penitenciari de preventius de Barcelona.

Últim sopar d'interns
© Justícia Generalitat

Últim sopar d'interns

El 7 de juny va tenir lloc l'últim sopar dels interns dins de La Model. La fotografia capta aquest moment al menjador de la primera galeria. 

Darrer recompte de presos
©Justícia Generalitat

Darrer recompte de presos

Aquesta fotografia és del dia 8 de juny, moment en que un oficial està fent l'últim recompte d'interns de La Model. El 9 de juny –113é aniversari de la seva inaguració– va ser el primer dia sense interns. 

Trasllat de presos
©Justícia Generalitat

Trasllat de presos

El 21 de febrer, només un dia després de l'anunci del tancament de la Model, els Serveis Penitenciaris inicien la reubicació dels presos en altres centres. La fotografia és del 8 de juny, data en què es va procedir a traslladar els últims interns de La Model.

Finalització del servei de vigilància
©Justícia Generalitat

Finalització del servei de vigilància

El dia 8 de juny es va celebrar l'acte de finalització del servei de vigilància perimetral dels mossos a La Model. Hi van ser presents el conseller Mundó, el director general de Serveis Penitenciaris i el director general de la Policia. En la fotografia, Amand Calderó i Albert Batlle signen el protocol. 

Racons plens de records
©Maria Dias

Racons plens de records

Amb la presó ja buida d'interns, a La Model només hi resten els últims records que els presos van deixar a les cel·les, a les parets, a les portes. Fotografies, dedicatòries, postals... Cada racó explica una història que ja forma part del passat. 

Reformes de la presó
©Maria Dias

Reformes de la presó

Un cop tancada la presó i abans d'inaugurar l'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries' els operaris van fer tot un treball de remodelació i neteja de les diferents galeries. Es van buidar les cel·les, conservant només el mobiliari d'algunes de les més emblemàtiques i es van reconstruir alguns dels espais. 

Concert a la presó
Anna Mas Talens

Concert a la presó

Un moment del concert de final de curs de la coral del Departament de Justícia a l'antiga presó Model, dos dies abans de la inauguració de l'exposició 'La Model ens parla. 113 anys. 13 històries'. 

Inauguració de l'exposició
©Justícia Generalitat

Inauguració de l'exposició

L'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries' es va inaugurar  el dia 1 de juliol del 2017 en un acte en el qual hi van ser presents el President de la Generalitat Carles Puigdemont, el Conseller de Justícia Carles Mundó, el vicepresident Oriol Junqueras i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, entre moltes altres personalitats. 

Lluís Llach en la inauguració d'exposició
©Justícia Generalitat

Lluís Llach en la inauguració d'exposició

El cantant Lluís Llach no es va voler perdre la inauguració de l'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries'. A la fotografia podeu veure un moment de la seva actuació. 

El públic ocupa La Model
©Justícia Generalitat

El públic ocupa La Model

El 3 de juliol es van obrir les portes de La Model al públic. A la fotografia, un grup de visitants entra en aquest centre penitenciari, ara reconvertit en una exposició sobre la seva història. Les 64.000 entrades per a les jornades de portes obertes es van esgotar al cap de poques setmanes des de la seva inauguració. 

Les cel·les de la memòria

Les cel·les de la memòria

L'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries' permet als visitants conèixer la història de presos mítics com Salvador Puig Antich, Lluís Companys o 'El Vaquilla'. La cel·la de la fotografia és un homenatge als 113 delegats de l'Assemblea de Catalunya que van ser detinguts el 1973. Els objectius de l'Assemblea eren la llibertat, l'amnistia i el restabliment de l'Estatut de 1932 com a pas previ a l'autodeterminació. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat