Moritz
Moritz

Frankfurts, hot-dogs i botifarres: les millors salsitxes de Barcelona

Els entrepans de salsitxes gurmet planten cara a l'hamburguesa

Publicitat

Nedem en hamburgueses. Però l'eclosió de la salsitxa és més que probable i propera. Amb el convenciment que allà a fora hi ha vida més enllà del frankfrut greixós i d'aires prepucials, hem remenat un xic.

Un tret sobre segur és la Moritz, bastió de la salsitxa kraut a Barcelona. Allà, Jordi Vilà m'informa que la mala fama del frankfurt és justa: "És un producte tan processat i de restes que és molt fàcil fer-hi el pirata". Encara més: hi entren emulsionants i coses amb números "en quantitats tan bèsties, que el més dolent del frankfrut sempre serà més agradable al gust que el pernil més horrorós". Ara bé, res a veure amb les que posen ells a taula, portades directament d'una carnisseria de Düsseldorf.

Qualitat alemanya
Cada setmana les importen, fetes per un artesà de Düsseldorf. Són salsitxes amb baixa data de caducitat, de primera: meravelles com una weissürstchen amb herbes i llimona, tot un món apart. Opció encertada: demanar una plata de salsitxes centreeuropees. En les mateixes coordenades es remenen les salsitxes del Biergarten, importades de Baviera. Aquest jardí alemany, a l'hotel Princesa Sofia, estarà obert fins al 30 de novembre i és una manera singular de menjar en un cinc estrelles a preus populars.

A la terrassa d'aquest cinc estrelles es pot menjar a un preu assequible salsitxes fresques, acabades d'arribar de Baviera: delicadeses com una debrecziner, suau barreja de carn de porc i de vedella. Totes van amb xucrut i amanida de patata. L'inefable vestimenta tirolesa dels cambrers, amenitzada amb música tradicional els diumenges, és un altre dels atractius.

 'Fast food' nostrat
Com molt populars són els preus del novíssim Butipà, una butigueta –ells en diuen així– embotida en una cantonada del Raval. Carles Basté, cuiner que va deixar restaurant per obrir butiguetes, presumeix de la qualitat d'un 'fast-food' català que va començar com a food truck –la Butiwagen–, va posar carretons i ara obre la primera botiga. En definitiva, són entrepans de botifarra de primera qualitat, en què el producte arriba en un 90 % precuinat i s'acaba amb un cop de planxa. Delicioses, recomanables i molt econòmiques. El garrí d'Osona planta cara als porcs alemanys!

Fast food' nostrat
Com molt populars són els preus del novíssim Butipà, una butigueta –ells en diuen així– embotida en una cantonada del Raval. Carles Basté, cuiner que va deixar restaurant per obrir butiguetes, presumeix de la qualitat d'un 'fast-food' català que va començar com a food truck –la Butiwagen–, va posar carretons i ara obre la primera botiga. En definitiva, són entrepans de botifarra de primera qualitat, en què el producte arriba en un 90 % precuinat i s'acaba amb un cop de planxa. Delicioses, recomanables i molt econòmiques. El garrí d'Osona planta cara als porcs alemanys!

La clau és la combinació d'una bona botifarra de porc d'Osona, feta a Barcelona amb molts sabors –de bolet, amb espècies, amb samfaina– amb un pa de llonguet flonjo però consistent, als antípodes del xiclet del pa de frankfurt i una salsa casolana.

Gossos molt calents
Però si algú pot treure pit com a pioner del hot-dog a Barcelona és, sense dubte, The Dog is Hot. Després de cinc anys d'èxit a Joaquín Costa, i ser la salsitxa 'cool' per excel·lència, han obert local nou a la plaça del Diamant. I estan preparant un pla de negoci per vendre franquícies a tot Espanya. Dácil Hernández, una dels dos socis, m'explica que "el secret és una salsitxa estil alemany més suau, amb un sabor més neutre perquè harmonitzi amb tots els ingredients”.

Han sabut fer retrocedir el gust potent de la salsitxa per a què combini amb una llista d’ingredients llarguíssima: tomàquet sec, ricotta, ruca, puré de patates, per exemple. I la salsitxa va en un panet artesà fet a mida. Us podeu inventar el vostre 'hot-dog', però ells recomanen el de ceba crua, patates palla i formatge fos.

Publicitat

La botifarra viatjera
L'estiu ja és mort i enterrat, però fins a finals de novembre són oberts els xiringuitos de platja de Carles Abellán, La Guingueta. A la sorra, hi ha arrelat el concepte de 'hot-dog' català: una botifarra dels Casals (Sagàs), que viatja pel món mitjançant receptes peruanes, coreanes, alemanyes... Abellán explica que "la idea d'una botifarra catalana viatgera" està inspirada per un plat de pizza del Comerç24, en què cada porció era un viatge, i que ha funcionat molt bé. Tant, que "ha demanat un camió als Reis": al febrer tindrà rodant un 'food-truck' (camió de venda de menjar itinerant, la propera moda gastro, vaticinem).

Una botifarra catalana viatja pel món a base de sis receptes d'aquelles "d'embrutar-se les mans amb la guarnició, és menjar marrà però perquè et cau a les mans", diu Abellán. La buti peruana, una genialitat on la salsa huancaína es confon amb mostassa i esclata amb llima i ají amarillo, és addictiva.

I tots aquests menjars són salsitxers però cap d'ells és cutre!

Més informació

  • Cerveseria
  • Sant Antoni
  • preu 2 de 4
Fàbrica Moritz
Fàbrica Moritz

L'espai gastronòmic de Cervesa Moritz, en el que havia sigut l'antiga fàbrica, és tot un festival de beguda i menjar. En l'espai de cerveseria, amb la barra més llarga de la ciutat, hi podem prendre cervesa sense pasteuritzar, connectada directament del tirador al tanc d'una microcerveseria. I també hi podem menjar una amplíssima carta de tapes d'arreu del món, a càrrec de Jordi Vilà, on menjar alsacià i espanyol es donen la mà. També hi ha un bar de vins, i en breu s'hi obrirà una braseria d'influència francesa, a més d'un restaurant gastronòmic. En aquest espai rehabilitat integralment per Jean Nouvel, també es pot visitar la microcerveseria, però sobretot val la pena passejar-hi sense pressa i descobrir els detalls arquitectònics –murs vegetals, finestres periscòpiques– que fan de la Fàbrica Moritz un dels edificis públic més sorprenents de la ciutat.

  • Alemanya
  • Pedralbes
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Biergarten
Biergarten

Els ‘jardins de cervesa’ (Biergarten) són molt freqüentats a Alemanya, sobretot a Baviera, d’on era Lluís I, el seu principal impulsor al segle XVIII. Tota ciutat on es preï la colònia alemanya té el seu Biergarten, a Europa, Amèrica i sobretot a Llatinoamèrica. Barcelona té des de fa vuit anys el seu jardí per gaudir de la cervesa en aquestes nits interminables de l’estiu. Es troba al costat de l’hotel Princesa Sofia i aquest any, comparat amb l’any passat que es va disputar el mundial de futbol, es pot gaudir de tota la seva tranquil·litat. L’any passat va ser impossible trobar-hi un lloc, no només quan va jugar Alemanya. I és un luxe que es pot aprofitar fins a l’octubre en una ciutat que no té gaire oferta alemanya en matèria de cuina. Molt ben atesos i assessorats per Yulaica, fa unes nits vam gaudir un cop més d’aquesta magnífica col fermentada (xucrut), que només es pot degustar a Barcelona al Neichel, de gran qualitat, gràcies al fet que el seu xef és un alsacià de bon gust i millor manera de cuinar. Al Biergarten hi trobem, a més d’un ambient com el que manen els cànons per a aquests llocs (arbreda, taules i cadires de fusta, bancs i, per descomptat, bones cerveses), autèntiques especialitats com les salsitxes Weisswurst, de vedella i porc, molt suaus, especialitat bavaresa, que va ser el plat amb el qual vam iniciar la sessió. Tot se serveix acompanyat de dues mostasses, una de suau i una altra d’una mica més forta, que Yulaica va definir com a dolça i picant. L’alt

Publicitat
  • Bar d'entrepans
  • El Raval
  • preu 1 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Butipà
Butipà

Bona iniciativa: aquesta 'butigueta' ofereix saborors entrepans de botifarra amb DO d'Osona, amb moltes varietats: de bolets, amb espècies, amb samfaina– amb un pa de llonguet flonjo però consistent, als antípodes del xiclet del pa de frankfurt i una salsa casolana. Molt recomanable.

  • Bar d'entrepans
  • El Raval
  • preu 1 de 4
The Dog is Hot
The Dog is Hot

Un 'hot dog' amb cara i ulls: salsitxa de qualitat i ingredients diversos –des de ceba fregida a blat de moro– per acompanyar-la.

Publicitat
  • La Barceloneta
La Guingueta de la Barceloneta
La Guingueta de la Barceloneta

Carles Abellán i Jordi Escribà han unit forces en aquest xiringuito que vol elevar el nivell de l'oferta gastronòmica a la sorra barcelonina: hi trobareu entrepans normals i d'autor, amanides, tapes i gelats. Tot de qualitat, alerta, a un preu que no és de cap manera més elevat que en la resta dels xiringuitos. Un exemple: bones patates braves a 3,50 €. Els gelats són de la gelateria dels germans Roca, Rocambolesc.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat