Torre Glòries
Foto: Shutterstock

Els 5 atractius més grans de la Barcelona emprenedora

Barcelona continua sent una de les ciutats més atractives del món per imaginar nous escenaris de desenvolupament de la creativitat i la gosadia humana, un lloc identificat des de fa dècades amb la innovació

Time Out en col·laboració amb ESIC
Publicitat

L'atractiu de Barcelona com una ciutat innovadora, on les idees més audaces poden trobar el seu lloc i projectar-se cap a la resta del món, és un assumpte del que es parla des de fa dècades. Potser no és fàcil trobar l'origen de tot –tal vegada durant els anys del Modernisme, a finals del segle XIX, que van culminar lentament a l'edificació de la Sagrada Família, l'exemple d'arquitectura més insòlit del planeta–, però sí que sabem que els darrers temps aquesta tendència s'ha solidificat d'una manera clara. Des dels anys 70 del segle passat i d'ara endavant, quan Barcelona va començar a ser el bressol de noves maneres d'imaginar –des del disseny gràfic a la cuina d'avantguarda, passant per la gestió de la indústria emergent del turisme–, la ciutat és sinònim d´aventura.

Avui dia, també ho és. Barcelona continua estant a l'avantguarda en capacitat d'emprenedoria, és un dels llocs del món més atractius per invertir, organitzar esdeveniments, fires, localitzar empreses i fomentar nuclis de treball orientats a la creació de noves solucions per a la vida tecnològica a partir de les idees més rupturistes. És una de les ciutats que mereixen la qualificació de SmartCity, per exemple, i alhora s'està erigint com a lloc central d'espais de formació per a joves emprenedors que vulguin comprendre les línies de moviment del futur, com ESIC, una escola de negocis especialitzada en Màrqueting i Empresa que genera poderoses sinergies amb el seu entorn i que té formacions com MBA'S, Màsters en Marketing Digital, Vendes, Comunicació, Big Data, entre moltes altres àries formatives. Barcelona, ​​com deia la rumba, té poder. És el poder de l'emprenedoria, la creativitat i l'aventura. Aquests són els cinc atractius actuals que fan que Barcelona, ​​com sempre, segueixi estant a l'avantguarda.

1. Hubs d'emprenedoria

Barcelona s'està convertint en un centre capdavanter de creació de hubs creatius que acullen Startups. Segons les darreres dades, aquests espais centrats en la generació de noves idees, orientades al negoci i la innovació, han generat en el darrer any més de 1300 nous llocs de treball, i continuen augmentant gràcies a l'acceleració del treball digital. L'eclosió dels hubs sorgeix a partir de la confluència de dues iniciatives: la pública –molts museus i institucions, com ara el Museu d'Història de Catalunya, tenen el seu espai creatiu–, però sobretot la privada. Moltes empreses internacionals, com el grup The Knot Worldwide o Facebook, han triat Barcelona per crear nuclis de treball on explorar noves vies d'expansió dels seus negocis. Cada cop més espais de la ciutat s'obren a aquesta dinàmica: la Torre Agbar, properament l'edifici de Correus del port… Darrere de cada porta potser s'està imaginant el futur.

2. Un districte tecnològic

Les ciutats més dinàmiques del món, ja siguin Toronto, Singapur o Berlín, es caracteritzen per tenir nuclis forts al teixit urbà que es distingeixen per l'aposta per la innovació. Barcelona no n'és una excepció, i el districte del Poblenou –que al segle XIX va ser epicentre de les noves fàbriques, quan la ciutat entrava a la revolució industrial– fa anys que es converteix de manera imparable en el nou centre tecnològic. El conegut com a 22@ és el principal espai on han decidit instal·lar-se tota mena d'empreses creatives, tant culturals com de màrqueting, publicitat, programació o finances, per desenvolupar el seu potencial en un entorn tranquil, ben comunicat, on cada edifici compta amb amplis espais per treballar en les millors condicions. Un laboratori que, a més a més, té el mar al costat.

3. Barcelona, ​​SmartCity

Un dels reptes de futur de les ciutats és que siguin ciutats intel·ligents, en el mateix sentit en què ja ho són els nostres telèfons mòbils i també ho comencen a ser les nostres cases. Una ciutat intel·ligent, o SmartCity, és la que utilitza la tecnologia per millorar la vida dels seus ciutadans, facilitar tots els aspectes del dia a dia, i convertir-la en més segura i eficient. Barcelona ha estat una de les urbs pioneres en el desenvolupament de tota mena d'aspectes que, en el futur, dissenyaran el model estàndard de SmartCity: semàfors intel·ligents, experimentació amb cotxes no tripulats, gestió del consum energètic… La ciutat que va imaginar la ciència-ficció algun dia arribarà, i el futur comença aquí.

4. A l'avantguarda de l'educació

Barcelona és una ciutat que atrau talent per a les empreses. Però aquest talent cal formar-ho abans. És a les aules, a mans d'equips experts, professors de primera línia i plans educatius eficients, on es formen els professionals que seguiran fent girar la roda de la innovació. Barcelona compta amb grans escoles de negocis, com ESIC, amb més de 55 anys d'experiència que opera a més de 40 països i que ha format més de 66.000 alumnes repartits per tot el món. ESIC forma els emprenedors del futur amb plans educatius especialitzats en Management, Marketing i Tecnologia, compta amb equipaments capdavanters al seu campus de Sarrià-Pedralbes i ofereix màsters com l'EMBA (Executive MBA) o el MMD (Màster en Marketing Digital).

5. Fires i co-workings

Barcelona és una ciutat preocupada per crear nexes d’unió i patrons de col·laboració entre entitats públiques, empreses i creadors. En els darrers anys, per exemple, a més d'assistir a l'explosió dels hubs, Barcelona ha vist com s'han multiplicat els espais de coworking a diferents barris, i com aquesta connexió horitzontal entre creadors independents ha anat generant projectes nous i compartits. Una de les claus de la innovació és estar obert a noves idees, comunicar-se i col·laborar, i en aquest aspecte Barcelona ha desenvolupat una xarxa horitzontal de trobades que té als coworkings la seva dimensió a petita escala, i que es magnifica a les nombroses fires professionals i convencions –amb el Mobile World Congress com a punta de llança– que tenen lloc anualment a la ciutat.
Barcelona, ​​en definitiva, és un imant d'oportunitats.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat