Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Descobreix de la manera més divertida possible el patrimoni cultural gironí

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Xènia Gasull

Descobreix de la manera més divertida possible el patrimoni cultural gironí

El festival Som Cultura, promogut pel Patronat de Turisme Costa Brava, arriba a la seva quarta edició amb diferents rutes lúdiques per aprofundir en el patrimoni cultural

Per Contingut patrocinat
Advertising

Girona és una terra rica i abundosa en cultura, i només cal gratar una mica la superfície per comprovar fins a quin punt és profund i meravellós el patrimoni que podem trobar a les comarques de la costa, les del Pirineu i les de l’interior en diferents àmbits com la literatura, l’arquitectura o les arts plàstiques. Girona és sinònim també de Josep Pla, de Salvador Dalí i de molts altres noms il·lustres, i la cultura ha estat un dels grans motors econòmics de la regió, promovent turisme de llarga durada i visites puntuals a alguns tresors –ja sigui en forma de museus, edificis o paisatges– que donen entitat i valor al nostre patrimoni cultural.

Per aquesta raó, fa uns anys va néixer la iniciativa Som Cultura, una proposta del Patronat de Turisme Costa Brava, depenent de la Diputació de Girona, que aquesta tardor arriba a la seva quarta edició amb un propòsit: generar rutes i programes de descoberta de la Girona més cultural per tal d’atreure públic curiós i amb ganes de divertir-se. En total, el programa de Som Cultura inclou 46 activitats, repartides durant tot el mes de novembre, que tenen tres branques principals: rutes literàries, visites guiades (i amb un factor inclusiu) i una sèrie de jocs de misteri, com aventures sobre el terreny i ‘scape rooms’, que ens faran gaudir com nens del ric patrimoni cultural de l’Empordà i els seus voltants –la programació està estructurada en caps de setmana a comarques específiques: el 2 i 3 de novembre, al Ripollès i la Cerdanya; el 9 i 10 de novembre a l’Alt i Baix Empordà; el 16 i 17, el Gironés i La Selva, i el 24 i 25 del mes, al Pla de l’Estany i La Garrotxa. A continuació t’ho detallem amb més profunditat.

Xenia Gasull

1. Rutes literàries al voltant dels millors escriptors

Si hom vol saber com és l’Empordà sense haver visitat mai els seus paisatges i pobles, el millor que pot fer és llegir en Josep Pla. Un cop llegit Pla, una ruta per l’Empordà resulta molt més profitosa i agradable, i un cop allà podem fer el camí invers, que és visitar l’Empordà a partir de la vida i els llocs que freqüentava Pla. Però no només Pla és una veu autoritzada de la Girona literària: també ho han estat Victor Català, el cronista medieval Ramon Muntaner o Walter Benjamin, que fugint dels nazis, es va traslladar a Portbou on va morir en estranyes circumstàncies al poc temps d’arribar-hi. De la mà dels actors Marc Martínez, Estel Solé i Ernest Villegues, les rutes literàries proposen lectures teatralitzades de textos a llocs emblemàtics i visites a espais com els Jardins de Cap Roig, o el memorial Passatges de Portbou.

2. Activitats inclusives i altres visites guiades

Una de les principals característiques del festival Som Cultura és que les seves activitats són inclusives, i d’aquesta manera bona part del seu programa vol fer participar els col·lectius de persones amb discapacitat. En aquest sentit, hi haurà l’oportunitat de conèixer de primera mà i amb totes les facilitats el Museu de la Pesca de Palamós, que està adscrit a la iniciativa sota el lema ‘A l’art tothom hi té part. Visita accessible i inclusiva’. També hi haurà una visita guiada a un altre emblema cultural de Girona, el Museu d’Olot.

Advertising
Xènia Gasull

3. Aprendre amb el joc i el misteri

Una de les activitats lúdiques més exitoses dels últims temps han estat els anomenats ‘scape rooms’, espais on un ha de solucionar un problema sobre el terreny per trobar la sortida d’un lloc fortament tancat. Amb intel·ligència, astúcia i intuïció, aprendrem a desxifrar enigmes i obrir portes, i finalment trobar la sortida d’una trampa. Aquestes experiències es poden adaptar a tot tipus de programes educatius i culturals, de manera que podrem participar en diferents activitats d’aquest tipus per descobrir per dins el castell de la Trinitat de Roses o la mansió Garriga. Les activitats lúdiques no seran només ‘scape rooms’: també hi haurà aventures sobre el terreny –trobar pistes en una gimcana a l’aire lliure al Museu del Mar de Lloret de Mar, o una activitat de geocerca a la fortalesa de Sant Julià de Ramis.

4. Som Cultura, experiència en el temps

Aquest és el quart any que es celebra Som Cultura, i com els tres anteriors van ser exitosos i la resposta del públic va ser fantàstica, hi ha activitats d’edicions passades que val la pena recuperar. Per això, Som Cultura no serà només el programa de noves propostes, sinó que també podrem tornar a algunes que van ser protagonistes en els tres anys anteriors, per tal de fidelitzar els visitants passats i engrescar a qui s’apunti ara de nou. Això implica que aquest any també es podrà fer una visita guiada conjunta als museus Dalí, Joguet de Catalunya i de l’Empordà per conèixer la joventut de Salvador Dalí i que finalitza amb un tast de la Ruta del Vi DO Empordà. A destacar també la reedició del programa Museus Surten al Carrer, que durant un matí proposa una vintena de tallers programats per una quinzena de museus a la ciutat de Ripoll.

Recomanat More from Christmas

    More from Christmas

      També t'agradarà

        Advertising