Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Museu del Disseny de Barcelona

  • Museus i institucions
  • El Parc i la Llacuna del Poblenou
Plaça del DHUB
© Maria DiasDHUB, Glòries
Publicitat

Time Out diu

Instaŀlat a l’edifici del DHUB, conegut popularment com 'la Grapadora', el Museu del Disseny acull al voltant de 70.000 objectes –com ara vaixelles, ceràmica, cotilles, cadires, bústies i cartells publicitaris– que expliquen l’evolució de les arts decoratives en el disseny i les arts d’autor contemporànies.
La primera planta de l’edifici acull la mostra 'Del Món al Museu', una selecció d’objectes de disseny industrial i de producte que vol evidenciar quins són els motius que fan que una peça d’ús quotidià –el setrill antidegoteig de Marquina, el llum del Zeleste o la cadira BKF– s’exposi a un museu.
La segona planta acull 'Extraordinàries!', un recorregut per les arts decoratives, del segle III a mitjan segle XX a partir de peces singulars de joieria, ceràmica, vidre i altres disciplines. El tercer pis és el terreny del tèxtil. Sota el nom d’'El Cos Vestit' es presenta una exposició de tesi que s’estructura en funció de com els vestits han esculpit  les siluetes al llarg de la història, des de mitjan segle XVI fins al 2015.
Del tèxtil al paper, a l’última planta es presenta una mostra del disseny gràfic des dels anys 40 fins als 80; cartells, envasos i llibres que reflecteixen el pas de l’artista comercial al dissenyador gràfic.
A banda d'aquestes quatre sales d'exposicions permanents, que es renoven cada cinc anys, el museu incorpora un espai d’exposicions temporals, un centre de documentació –obert al públic– i l’arxiu  dedicat a la reserva i la conservació de les coŀleccions

Escrit per Maria Junyent

Detalls

Adreça
Edifici Disseny Hub Barcelona
Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38
Barcelona
08018
Transport
Glòries (M: L1)
Preu
Exposicions permanents: 6 € (4 € reduïda)
Horaris
De dt. a dg., de 10 a 20 h

Què hi ha ara mateix

Objectes comuns. Històries locals, debats globals

  • Art i disseny

Hi ha objectes quotidians que gràcies al seu disseny extraordinari han esdevingut icones que han marcat el nostre progrés. L’exposició ‘Objectes comuns. Històries locals, debats globals’ posa de manifest l’impacte social, estètic i cultural d’aquestes creacions i reivindica el vincle entre Barcelona i el disseny amb algunes de les peces autòctones més emblemàtiques, com la motocicleta Impala o la cadira Butterfly. La mostra és la nova exposició permanent del Museu del Disseny i està dividida en tres espais. El primer fa un recorregut històric des dels anys 30 fins a l’actualitat amb les fites més importants del disseny a Barcelona, Catalunya i Espanya, on s’evidencia la relació entre aquesta disciplina i el context social. El segon espai proposa un diàleg entre els objectes i subratlla el seu potencial transformador. L’últim espai és l’únic temporal i s’estrena amb una selecció de les peces locals amb major repercussió internacional. Però l’exposició va més enllà dels murs del museu i gràcies a una aplicació es pot explorar alguns elements destacables del mobiliari urbà de la ciutat. A més, el museu farà jornades de portes obertes del 3 al 5 de desembre, i es podrà visitar l'exposició de forma totalment gratuïta!

Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat

  • Disseny

Als noranta semblava que abandonaríem la fusta per sempre: joguines de plàstic, estris d’acer inoxidable i parets de formigó. Però venim a explicar-vos que la fusta ha tornat (esperem) per a quedar-se i convertir-se en la protagonista indiscutible de la cultura, el disseny l’arquitectura. El Museu del Disseny li dedica tota una exposició a aquest material. Comissariada per Pilar Vélez i Martí Boada, 'Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat' aglutina objectes des de les llances de Schöningen (l’artefacte de fusta més antic de la humanitat, de fa 300.000 anys) fins a la peça d’una aeronau que ha anat fins a Mart, feta de suro.  Tots són de fusta i han impulsat algun canvi cultural, però Boada defensa que l’objecte més significatiu de la mostra és el cullerot: “Existeix a tot el món! Cada cultura l’ha fabricat amb la fusta de l’arbre que té més a prop”.  La mostra és un homenatge a l’arbre, considerat el disseny més antic del món. “Els arbres que han arribat als nostres dies han tingut la capacitat de canviar per adaptar-se a les condicions ambientals… Això és el disseny!”, diu Boada.  A més, els visitants també podran veure una reproducció a escala humana (de 90m2!) d'una casa sostenible feta amb fusta, suro i palla. És l'habitatge MHM i ha estat dissenyat per a aguantar les exigències de la crisi climàtica. Ah, i podran construir amb les seves pròpies mans uns models actualitzats de mobles de fusta. 

Publicitat
També t'agradarà