Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els concerts imprescindibles del Ciutat Flamenco 2013
Marta Robles i Alba Carmona
© Ana Moreno Marta Robles i Alba Carmona

Els concerts imprescindibles del Ciutat Flamenco 2013

El 'cante' arrisca en el festival de flamenc del Taller de Músics

Per Javier Blánquez
Advertising

El flamenc és un art tel·lúric que, en la seva expressió més pura, es nega a evolucionar: corre el risc de seguir sent intens, però fòssil. En paral·lel, des de fa dècades el flamenc també cerca un futur en la fusió amb altres gèneres i l'obertura a nous públics.

D'aquesta inquietud beu el festival Ciutat Flamenco, que en el marc del centenari de Carmen Amaya mostrarà els camins nous, amb propostes insòlites i especials de dansa i cante i tallers. Pel que fa a la música, aquestes són les principals propostes del festival, que se celebrarà de dijous 23 a diumenge 26 al Mercat de les Flors.

Sistema Tango
Quatre músics de tècnica virtuosa ben units per dirigir a bon port una proposta arriscada: renovar el llenguatge del tango contemporani, sobretot la música d'Astor Piazzolla, filtrant-hi molt de free jazz i música de cambra atonal amb l'afegit del flamenc, i amb d'instruments com la guitarra, el caixó i el 'quejío' de Tomás de Perrate. No hi haurà acordió, però sí saxo: això sí que és prendre riscos amb valentia.

Free Art Ensemble
Aquests músics se la juguen encara més, perquè la proposta que portaran al directe a partir d'un treball gairebé de laboratori anomenat 'Antes existió el grito', parteix d'una premissa essencial: fer funcionar alhora el free jazz més salvatge i caòtic amb els pals del flamenc. Els experiments de fusió dels 80 i els 90 queden en no res amb aquesta manera d'eixamplar els límits coneguts d'ambdós gèneres. Onze músics a l'escenari i una ballarina amb llarga trajectòria a la dansa d'avantguarda, Sonia Sánchez, per extreure'n una experiència nova.

Jeong Ga Ak Hoe, Marta Robles i Alba Carmona
A Marta Robles i Alba Carmona les coneixereu per formar part de Las Migas, l'original quartet de flamenc heterodox amb derivacions cap al pop i el blues. Però la inquietud de totes dues noies les porta encara més lluny, i en aquest espectacle especial s'integraran en el teixit sonor dels músics de Jeong Ga Ak Hoe, un interessant grup provinent de Corea del Sud que ha derruït les convencions de la música tradicional del seu país afegint-hi llenguatges provinents del món de la improvisació i la new age, amb una presència important de la percussió ritual budista. L'Alba cantarà, la Marta hi aportarà la guitarra, i Jeong Ga Ak Hoe hi posaran la hipnosi.

Duquende
Un clàssic del nostre flamenc, un cantaor superdotat i sempre ben acompanyat -aquesta vegada de guitarra (Chicuelo), percussió, baix, palmas i ball- que presentarà el seu últim disc, 'Rompecabezas' (2012). El més ortodox del cartell, però també el més capacitat per obtenir moments d'emoció més pura.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising