Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Adele, Coldplay

Coldplay vs Adele

Coincideixen a Barcelona, en recintes immensos, però les connexions entre els dos fenòmens britànics van més lluny

Escrit per
Javier Blánquez
Publicitat

Si s'enfrontessin en un ring, qui guanyaria: Adele, la Valquíria de Tottenham, o Chris Martin, àlies el Llàgrima? Mentre hi rumiem, i aprofitant l'avinentesa que la diva pop i Coldplay gairebé coincideixen en directe a Barcelona, anotem algunes semblances i diferències entre aquests dos fenòmens globals anglesos.

INICIS INDIES

Coldplay
El primer ‘single’ de Coldplay –la versió inicial de ‘Yellow’– va publicar-se a Fierce Panda, un segell independent minúscul. Algú els va veure potencial, i aquí els tenim, sent l’ONG més profitosa del rock per a tots els públics.

Adele
Tot i que no hi ha cap artista que vengui més discos que ella –empassa’t aquesta, Taylor Swift–, Adele ho ha fet sempre des d’una plataforma independent, XL Recordings. Sense entrar a sac a les majors també es pot.

CONFLICTES AMB EXPARELLES

Coldplay
Chris Martin va escriure un dels discos de divorci més pornogràfics a ‘Ghost stories’ (2014), on s’arrossegava per atreure l’atenció de la seva ex, Gwyneth Paltrow. Ara ja li ha passat i tornar a sentir-se feliç.

Adele
‘21’ també va ser un disc de divorci, i ‘Hello’, el primer ‘single’ de ‘25’, va sobre la trucada a l’exmarit per comprovar si era feliç i li anava tot bé a la vida. Ara bé, allà hi regalimava un puntet d’amargor.

Publicitat

VENDES DE RÈCORD

Coldplay
Ara mateix, Coldplay acumulen 80 milions de còpies venudes dels seus àlbums, que en són set –sense comptar directes i ‘singles’–. O sigui, una mitjana d’uns 10 milions per disc, tota una assegurança de vida.

Adele
Adele només en porta tres, ‘19’, ‘21’ i ‘25’, i acumula unes vendes totals que superen ja els 100 milions, en format físic o digital. Dóna feina a més persones que uns grans magatzems, aquesta dona.

PRODUCTORS

Coldplay
El rumb de Coldplay va girar sobtadament, i de manera feliç, quan van començar a treballar amb Brian Eno. Els va fer passar de banda trista a banda eufòrica amb ‘Viva la vida’.

Adele
Adele sempre ha cantat un soul clàssic, però la producció dels seus temes sona molt moderna gràcies a l’ajut d’un col·laborador habitual, l’aclamat productor anglès Paul Epworth (Florence and the Machine, Foster the People...).

Publicitat

BEN CARREGATS DE SUCRE

Coldplay
Chris Martin no pot evitar cantar en un semifalset que ensucra moltíssim les seves cançons. És com empassar-se la versió sonora d’un dònut de xocolata, com a mínim.

Adele
No hi ha una sola peça d’Adele que no estigui envoltada d’una afectació intensa. El que passa és que la seva veu és greu i clàssica, i ho dissimula millor.

CONTROL DE LA IMATGE

Coldplay
Encara que sembli un tipus planer, Chris Martin està obsessionat amb les aparences. Sempre vol quedar bé, i durant anys ha lluitat per no quedar-se calb. De moment, se’n surt.

Adele
Adele fa la impressió que la imatge tant se li’n fot i per això ha cultivat l’estètica de la noia grassoneta de barri obrer, però en el procés de l’últim disc s’ha aprimat força. És com si li hagués pujat l’autoestima.

Publicitat

VIDA SOCIAL

Coldplay
Els nois de Coldplay ara viuen a Los Angeles i, tot i que surten poc, es deixen veure per demanar donacions en ajut del Tercer Món i en festes de ‘celebrities’. Van de normals, però són el prototip del nou-ric de tota la vida.

Adele
Adele té tírria a la vida pública. En els últims anys gairebé no ha fet entrevistes i continua residint a Londres, amagada a casa seva, amb el seu marit, i només surt per anar a cantar pels estadis.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat