Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right El millor del Mas i Mas Festival 2015
Banda Municipal de Barcelona
Mas i Mas Festival

El millor del Mas i Mas Festival 2015

La música en directe no fa vacances a Barcelona: gairebé 300 actuacions en sis sales de la ciutat ho demostren

Per Marta Salicrú
Advertising

Un mes i prop de 300 actuacions de jazz, flamenc, músiques del món i música de cambra. Això és el que ofereix del Mas i Mas Festival, la programació de concerts que la promotora barcelonina que gestiona les sales Jamboree, Tarantos i Moog presenta un any més per a l'agost, amb diverses propostes diferents cada dia.

En la seva 13a edició del 28 de juliol fins l’1 de setembre, artistes locals estatals i internacionals passaran pel Palau de la Música Catalana, la jazz cava Jamboree, el 'tablao' Tarantos, El Born Centre Cultural, el Reial Cercle Artístic i el club de techno Moog.

Aquesta és la tria dels concerts més destacats de la programació del festival per als que estiuegen a Barcelona.

Rocío Márquez
©Curro Cassillas

1. Mas i Mas Festival 2015: Rocío Marquez

Música

El concert de cloenda del 13è San Miguel Mas i Mas Festival està protagonitzat per la cantaora de Huelva (1985) i nova sensació de l'univers flamenc Rocío Marquez, que ha suscitat admiració i un entusiasme inèdits arrel de la publicació del seu disc 'El niño'. Una obra que neix com un homenatge a la tradició del cante a través d’uns dels seus més grans exponents, com va ser el cantaor Pepe Marchena, però que al mateix temps aposta per la transgressió tant en el fons com en la forma d’actualitzar el flamenc amb els codis del segle XXI. Allò que millor constata aquest binomi tradició-modernitat es tradueix tant en l’elaboració del disc com a l’escenari amb la participació del patriarca de la guitarra flamenca Pepe Habichuela i les col·laboracions dels joves revulsius Niño de Elche i Raúl Rodríguez. Com a convidat especial també intervé el músic Raül Fernandez 'Refree', que ha estat coproductor del disc conjuntament amb el consagrat Faustino Núñez.

2. Mas i Mas Festival 2015: Kenny Barron & Dave Holland

Música

Kenny Barron és possiblement en l’actualitat el pianista de jazz amb més ofici del món i el format del duet el domina a la perfecció com ja ho va demostrar en els seus enregistraments amb Stan Getz. Dave Holland, per la seva part, presenta un full de serveis al costat dels més grans –desde Miles Davis i Chick Corea fins a Jack DeJohnette i Sam Rivers– i amb un seguit de projectes propis que li concedeixen una personalitat tan sòlida com versàtil.

Advertising
Andrea Motis i Joan Chamorro
©José Mercado

3. Mas i Mas Festival 2015: Miles Tribut Big Band

Música Jazz

'Sketches of Catalonia' es presenta com una celebració absoluta de la música en general i del jazz en particular.  Quan es compleixen 55 anys de la publicació del mític disc de Miles Davis & Gil Evans 'Sketches of Spain', un aniversari que coincideix amb el 55è aniversari del Jamboree Jazz Club, el 13è San Miguel Mas i Mas Festival ha volgut recuperar una de les produccions més aclamades de l’edició de 2011 per a concedir-li un nou tractament per inaugurar una nova edició del Festival. Sota la direcció de Joan Chamorro, una impressionant big band integrada pels més qualificats exponents de la Sant Andreu Jazz Band, desplegarà un repertori que mostrarà les diferents etapes en la música de Miles Davis, des de la dècada dels cinquanta fins a l’actualitat. També hi haurà com a convidats especials un combinat de primeres figures que s’han adaptat a la perfecció a la proposta, com és el cas de les vocalistes i instrumentistes Andrea Motis i Magali Datzira, el trompetista Matthew Simon, el guitarrista Jordi Bonell, el saxofonista Llibert Fortuny i el baixista Carles Benavent –l’únic músic del país que ha compartit escenari amb el geni de Miles Davis–.

Jean Toussaint
© Benjamin Amure

4. Mas i Mas Festival 2015: Jean Toussaint Quartet

Música

L’emprenta d’Art Blakey (1919-1990) a la història del jazz és de les que està gravades en lletres de motllo. Entre els seus Messengers figuren noms il·lustres que són fars del jazz actual com Wayne Shorter i Wynton Marsalis. Entre 1982 i 1986 el saxofonista Jean Toussaint també va ser un Messenger al costat de Terence Blanchard, Donald Harrison i Mulgrew Miller. Ara és ell qui ha volgut retre-li el seu particular homenatge amb una proposta que recupera les essències d’aquella formació i l’explosió d’un hardbop que ha creat escola.

Advertising

6. Mas i Mas Festival 2015: Jerry González Trio

Música

Geni i figura, Jerry González és una de les icones més representatives d’allò que s’anomena latin jazz. Criat entre l’asfalt de Nova York i les aromes del Carib de la seva identitat porto-riquenya, les fonts sonores que el nodreixen tant li deuen a Louis Armstrong, Dizzy Gillespie i Miles Davis com a Chano Pozo, Machito i Arsenio Rodríguez. El llegat de la Fort Apache Band amb el seu germà Andy és un d’aquells testimonis que reclama una atenció permanent i de la seva estada a Madrid –i ara a Vigo– ha establert també un vincle amb el flamenc molt especial. El seu retorn al Jamboree amb un trio de primera magnitud, com ho acrediten els noms de Colina i Miralta, ens adverteix d’una sessió en clau essencial bopper sense perdre mai de vista el sabor i la calidesa del ritme.

Advertising

7. Mas i Mas Festival 2015: Maria del Mar Bonet

Música

Per mantenir viva la cita històrica dels concerts a la Plaça de Rei, aquest estiu El Born Centre Cultural torna a ser l’escenari que acull una nova proposta de la cantant mallorquina. La gran veu de la mediterrània presenta un repertori antològic que, sota el títol ‘Homenatges’, suposa el seu particular tribut a aquells autors pels que sempre ha declarat una gran admiració, genis com Ovidi Montllor, Guillem d’Efak, Joan Manuel Serrat, Milton Nascimento, Bruce Springsteen, Mikis Theodorakis i Barbara, entre altres.

8. Mas i Mas Festival 2015: La Locomotora Negra

Música

Amb més de 40 anys de trajectòria, La Locomotora Negra és la formació jazzística degana del país. La seva dedicació fidel i apassionada als estils més clàssics i tradicionals del jazz l’han convertit en un referent absolut d’aquest llenguatge a través del llegat de grans mestres com Louis Armstrong, Duke Ellington i Count Basie. Dins l’escena del jazz d’aquestes latituds no hi formació més legitimada per a mostrar-nos la diversitat i la riquesa dels camins del swing que La Locomotora Negra.

Advertising
The Gramophone All Stars Big Band
© Ray Molinari

9. Mas i Mas Festival 2015: The Gramophone All Stars Big Band

Música

Després del seu èxit durant les Jazz Lab Sessions del passat abril al Jamboree, The Gramophone All Stars Big Band torna al soterrani de la Plaça Reial.  L’eix vertebrador del seu repertori són els temes del seu últim treball discogràfic, 'Jazzmaica', on posen en comú la música afroamericana amb els ritmes jamaicans.

Alexis Cuadrado
© Mark Niskanen

10. Mas i Mas Festival 2015: Alexis Cuadrado-Perico Sambeat-Marc Miralta-Dani Pérez

Música Jazz

Com a preludi del 13è San Miguel Mas i Mas Festival al Jamboree, el músic Alexis Cuadrado ha propiciat una retrobada molt especial entre quatre dels músics que van marcar les passes del jazz al nostre país durant la dècada dels noranta i que són autèntics referents per a les generacions actuals. Instal·lat a Brooklyn des de fa més d’una dècada, el contrabaixista Alexis Cuadrado (Alguimia) ha reunit al seu entorn el saxo del valencià Perico Sambeat (Ademuz), la bateria del català Marc Miralta (New York Flamenco Reunion) i la guitarra de Dani Pérez. Un quartet impecable que es retroba després de dues dècades per a posar en comú tant els records de tot allò que han compartit com l’experiència que han acumulat fins el moment actual.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising