Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
ESMUC

45 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Amb Chucho Valdés, Diane Reeves, Geri Allen, Esperanza Spalding i Terri Lyne Carrington trio, Avishai Cohen, Jack Dejohnette Group, Andrea Motis i Joan Chamorro big band, i Tindersticks, entre d'altres

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

El Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona celebrarà la 45 edició del 19 d'octubre a l'1 de desembre. Chucho Valdés i la seva banda Afro-Cuban Messengers; un trio femení estel·lar amb Geri Allen al piano, Esperanza Spalding al contrabaix i Terri Lyne Carrington a la bateria; el nou projecte del contrabaixista israelià Avishai Cohen amb un quartet de corda; el grup del veterà bateria Jack Dejohnette amb el clarinetista Don Byron; i l'homenatge a Gershwin a càrrec del pianista Alfredo Rodríguez i la Simfònica del Vallès són alguns dels noms més destacats d'un festival que tancarà l'estrena d'una big band liderada per Andrea Motis i Joan Chamorro.

Com en anteriors edicions, el festival s'obrirà també a altres estils com el pop. És en aquest sentit que entre els avançaments del cartell hi hagi també els britànics Tindersticks, que ens visataran amb la gira del seu 21è aniversari.

25 anys de The Project
El festival se celebra en l'any del 25 aniversari de la promotora barcelonina The Project, que ha celebrat les últimes 25 edicions del festival. "El jazz ha estat present a l'empresa des del minut 1", afirma Tito Ramoneda, codirector de The Project, promotora que es va estrenar el 1988 muntant un concert de Chet Bakera la sala Zeleste.

"Continuarem treballant en un projecte que reuneix estrelles, avantguarda, valors emergents i que busca continuar internacionalitzant-se", continua Ramoneda. És en aquesta línia que s'han d'entendre els agermanaments del festival amb els de Newport i Umbria.

El pressupost del festival s'ha rebaixat un 12 %, "però el repte és mantenir la qualitat", afirma Ramoneda. "És un moment aterridor per al món cultural arran de la davallada de la venda d'entrades per l'augment de l'IVA del 8 al 21 %, que situa la música com un producte de luxe. Ens sembla un acte terrorista per part d'un govern cínic que manté que la mesura animarà l'economia".

"Estem lluitant contra la mesura, perquè hi ha precedents de països que vam emprendre polítiques similars i les van tirar enrere. A França l'IVA sobre la cultura ha baixat, i ara mateix està en el 2,1 %. Això ens deixa en una situació de greuge comparatiu a l'hora de contractar artistes".

"És un IVA que va en contra de la norma Europea -afegeix Joan Anton Cararach, director artístic del festival-. I a Espanya els preus també estan gravats amb un 10 % per a la SGAE, mentre que al Regne Unit les societats de gestió de drets d'autor s'emporten un 2 % i n'hi ha més d'una, així que es pot triar amb quina es vol treballar".

Malgrat tot, el festival ha intentat que l'augment de l'IVA no es tradueixi en un augment significatiu del preu de les entrades.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat