Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Jazz al Jamboree

El clàssic del jazz barceloní renova la seva oferta amb ball, teatre, literatura i cinema

Publicitat

Petit moviment sísmic, o canvi de tonalitat, si voleu dir-ho així, en l'escena del jazz barceloní: la sala Jamboree renova la seva oferta mitjançant un canvi de programació. I de programador. El director artístic de la nova etapa del pulmó negre de la placa Reial és el periodista especialitzat en jazz Pere Pons. La intenció de Pons és que Jamboree sigui "una casa d'acollida per a tots els creadors amb propostes de qualitat". La gran novetat és que Jamboree eixampla la seva oferta al teatre, la literatura i la dansa, "sempre que el jazz sigui el seu comú denominador".

Per trencar la inèrcia Abans de començar a desgranar les ofertes del soterrani musical, Pons vol deixar ben clar que el seu càrrec de nou programador no significa que Mas i Mas, la promotora propietària de la sala, estigui descontenta amb la feina dels seus predecessors, Judith Llimós i Pierre Bechet. "Senzillament els Mas consideraven que hi havia una inèrcia en la programació de la sala, i volien fer un canvi", aclareix. Quan li van proposar conduir el rumb del submarí jazzer, va rebre carta blanca i "l'encàrrec d'anar fins al moll de l'os en lloc de fer modificacions".

Això s'ha traduït en una sessió de cinema mensual dedicada al jazz, un fet molt coherent "perquè jazz i cinema han anat sempre de la mà des del principi". Podrà ser un film de ficció o un documental de la nova escena jazz o d'artistes històrics. I es projectaran diumenge a les 21.55 h. Els propers diumenges 17 i 24 exhibeixen Barna Blues, un documental sobre la història d'aquest gènere a Barcelona.

Interessant, si tenim en compte que arrenca l'any 1953, amb un concert de Big Bill Broonzy al teatre Capsa. Dos diumenges al mes, primer i segon, avancen els horaris de les actuacions musicals per oferir sessions de ball swing amb banda inclosa, de sis de la tarda a onze de la nit, i després DJ. Una sessió maratoniana per a tots aquells que vulguin desgastar sola seriosament. En termes de música en viu, Pons apunta que la sala apostarà per "tot allò que siguin músiques creatives derivades d'allò negre, però també acollirem cancó d'autor que tingui un toc molt personal". I fins i tot experimental: en aquesta direcció apunta l'espectacle Tots aquests dois de Pep Tosar -tres úniques funcions del 7 al 9 de gener- en què l'actor ressuscita la figura del cantautor negre i mallorquí mitjançant la recreació de música i vida de la veu més heterodoxa de la Nova Cançó.

Davant l'objecció que aquesta és una obertura molt controlada, acotada als gustos dels jamboreeans de pro, Pons protesta: "De moment no farem punk-rock, però no tanquem la porta a cap radicalisme". Per calés potser no podran portar John Zorn, però segurament hi actuarà el saxofonista de Morphine, i el geni Robin Williamson de The Incredible String Band, que va obrir la porta del folk britànic a la psicodèlia.

Aquest ha sigut un inici d'any mogut a Mas i Mas: la promotora acaba d'anunciar que recupera la marca de la seva segona sala, La Boîte, tancada l'any 2004. La Boîte Barcelona, a la Rambla 33, ocupa l'espai del clàssic de la mala vida Tabú i obrirà a meitats de marc. Tindrà orientació de discoteca pura i és una aposta molt forta de la casa: Mas i Mas ha adquirit l'immoble.

Per més informació...

Jamboree
  • Música
  • Espais musicals
  • El Gòtic

Imprescindible pels aficionats al jazz, el Jamboree ha contribuït en gran part a posar Barcelona en el circuit de gires de les grans estrelles del jazz internacional. Als soterranis de l'antic bar Brindis han actuat mítics de l'escena del jazz com Bill Coleman, Kenny Drew, Chet Baker, Lou Bennet, Stéphan Grappelli, Kenny Clarke, Ornette Coleman o Dexter Gordon. El seu nom significa 'reunió de tribus en zulú. I és que el Jamboree ha estat punt de reunió d'artistes i intel·lectuals, que es trovaben a la cava de jazz, un dels indrets culturalment més actius de la ciutat i motor de la vida cultural a la plaça Reial.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat