Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sidonie
© Xavier Mercadé

Sidecar: 35 anys obrint les portes als grups de Barcelona

Sidonie, Dorian, Nueva Vulcano i La Pegatina ens expliquen com va ser el primer cop que van tocar al Sidecar quan se celebra el 35 aniversari de la sala

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

Aquell somriure cofoi que se’t posa quan algú a qui has vist créixer assoleix una fita, aquesta és la cara que fa l’equip del Sidecar quan parlen dels grups que van tocar-hi quan no els coneixia ni sa mare i als quals amb poc temps la sala se’ls va quedar petita. Obrir les portes d’aquest icònic antre subterrani del rock barceloní als grups que comencen és un dels orgulls del Sidecar en els 35 anys d’història que celebren aquest mes. Com quan Axel Pi va trucar a Quim Blanco, el desaparegut programador de la sala, per dir-li que tocava la bateria en un grup que es deia Sidonie i que per ells “era essencial tocar al Sidecar”.

“Desitjàvem molt tocar a la sala, i recordo molt bé com el Quim em va escoltar i em va dir que els enviéssim material nostre, però amb la predisposició que faria el possible perquè poguéssim tocar. I això et dona esperança”. Aquell primer concert al Sidecar el 1998 va ser també el primer junts dels tres membres del grup, en què van comprovar en directe la química que tenien, i la seva capacitat de convocatòria: van omplir la sala. El 2018, per celebrar els 20 anys de la banda, Sidonie tornaran a tocar al Sidecar en format de trio com aquella primera vegada: “No se’ns ocorre millor manera de celebrar- ho. Així d’important és per a nosaltres aquesta sala”.

Per omplir aquell primer Sidecar Sidonie van fer 'flyers' del concert i els van anar a repartir pel Raval. Dorian encara conserven, com a punt de llibre, els que van fer ells per al seu debut a la sala, la presentació el 2003 del seu primer senzill, 'Solar'. “No hi ha grup de Barcelona que no hagi tocat al Sidecar”, diu Belly Hernández, teclista del grup, ni grup que s’hi hagi sentit maltractat. “Quan ets un grup petit és complicat que et tractin bé a totes les sales, i sempre em recordaré de la professionalitat amb què ens van tractar quan no érem ningú i no en teníem ni idea. Amb respecte i amor a la música”.

També Artur Estrada, veu i guitarra de Nueva Vulcano (i abans d'Aina), s’hi ha sentit sempre com a casa, fins i tot la vegada que –anant-hi de públic– el van fotre fora. “La sala era un lloc important per nosaltres, perquè alguns dels millors grups americans de la nostra ona havien tocat allà”. Per això Estrada sap per experiència que “al Sidecar, com que és com un tub, la gent que hi ha davant ha hagut de lluitar per ser-hi”. “Aquella persona és allà perquè vol ser-hi, i això condiciona molt l’actitud –afirma Estrada–. és un lloc que demana que t’hi involucris de manera física, i això, per a un grup que tendeix a l’èpica com nosaltres, ens va a favor: la gent ve disposada a tot”.

El primer concert dels Nueva va ser allà, com a convidats d’un altre grup, els Le Fou. I en el primer de La Pegatina a la sala, entre els convidats hi va haver Txarango, una alineació estel·lar quan encara no els coneixia ni Cristo. “Volíem fer la presentació en una sala ‘gran’, perquè per nosaltres aleshores el Sidecar era grandíssim”, riu Adrià Sala, veu i guitarra. Així que el van llogar, o això pensaven ells, perquè quan va acabar el concert i van anar a pagar no els van voler cobrar: “Ens van dir que si de cas ens havien de pagar ells a nosaltres”, per haver-los omplert la sala. “Són molt legals, et fan sentir com a casa”. I això ho sap tothom.

La programació del 35 aniversari

Los Ganglios + Amable DJ + Nacho Ruíz
© Mario Sahagún

Los Ganglios + Amable DJ + Nacho Ruíz

El Sidecar, la sala de concerts de la Plaça Reial, arriba aquest 13 de novembre de 2017 al seu 35è aniversari. Per celebrar una data tan rellevant i significativa la sala ha concentrat en aquest mes de novembre les seves festes d'aniversari, que comencen amb una gran festa inaugural de Los Ganglios, trio liderat per Xoxe Tétano i el seu directe ple de punk, cumbia, power point, hardtechno i balada romàntica i una sessió a quatre mans entre Amable DJ i Nacho Ruiz DJ.

Radio 3 en directe desde Sidecar: Josele Santiago + Miqui Puig + Ladilla Rusa + Distrito V...
 • Música
 • Dance i electrònica

El Sidecar ha decidit retre un homenatge a la ràdio al dia del 35è aniversari de la mítica sala de la plaça Reial. Un programa emès en directe per Radio 3 desde Sidecar, fet en col·laboració amb ScannerFM. Al bar hi haurà entrevistes, tertúlies i converses improvisades. Al club, showcases de gent tan diversa com Josele Santiago i Miqui Puig, dos clàssics; Les Bajas Pasiones, un grup nou; Ladilla Rusa, la sensació del moment; i Distrito V, el primer grup que va actuar en directe a Sidecar al ja llunyà 31 de desembre de 1982 i que s'ha reunit especialment per a l'ocasió.

Publicitat
 • Música
 • Pop

Segueixen les celebracions del 35è aniversari del Sidecar amb el directe de Jaime Urrutia, ex-líder de Gabinete Caligari i autèntic supervivent de la 'movida' madrilenya. Visitarà la sala de la Plaça Reial amb una formació de trio, idèntica a la de Gabinete Caligari, per repassar els èxits de la seva carrera, tant en solitari com els de la seva banda.

 • Música
 • Pop

Les celebracions del 35è aniversari del Sidecar, que s'ha repartit durant el mes de novembre amb diferents concerts a la sala de la Plaça Reial acaben amb una gran festa de cloenda amb el directe Joe Crepúsculo, operador de la màquina de ball i amic de Sidecar desde fa molts anys, que a principis d'any va editar el seu vuitè disc, 'Disco duro' (2017) i que ara acaba de publicar el seu primer disc infantil, 'Las nanas' (2017) i amb una sessió de DJ Coco, resident de la Sala Apolo i de Nacho Ruiz, DJ resident de Sidecar.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat