Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Una iniciativa històrica
Gustavo Dudamel i la Sinfónica Simón Bolívar de Venezuela

Una iniciativa històrica

Gustavo Dudamel dirigeix les simfonies de Beethoven al Palau. Marta Porter parla amb tres fans que no s’ho perdran

Per Marta Porter
Advertising

El Palau de la Música acull una iniciativa històrica: la interpretació de les nou simfonies de Beethoven en quatre dies seguits, entre diumenge 12 i dimècres 15 de març. L’encarregada de tal proesa és l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar, dirigida per Gustavo Dudamel. L’orquestra adquireix la majoria d’edat, 42 anys després que José Antonio Abreu imaginés i fes realitat el que ha estat definit a tot el món com ‘el miracle’: la integració social de joves desfavorits a través de la música. Veneçuela mostra ara amb orgull una de les millors orquestres del món i un potencial de 600.000 nens que es preparen per irrompre en el món musical del futur. Un beethovenià i dues dudamelianes que no s’ho perdran ens parlen de la magnitud de l'esdeveniment.

“Això passa un cop a la vida. Són obres molt populars i com a melòman, gairebé addicte a la música, m’interessa moltíssim sentir-les d’una tirada. Beethoven no les va compondre per escoltar-les seguides, però sentir-les en directe en la seva totalitat em pot permetre comprovar si canvia la meva percepció. És un programa heavy, Dudamel té 36 anys i l’Orquestra de Veneçuela és molt jove, transmeten energia i fan unes interpretacions diferents, amb un so molt personal, falten més espectacles com aquest. M’ho vull preparar abans del concert”.

Marc Busquets - Gestor cultural. 30 anys. Barcelona.

“Aquest noiet té àngel. No és que sigui un prodigi, sinó que és prodigiós el que ha aconseguit. L’admiro per la seva formació musical, tan diferent, i per tot el que fa pels nois del seu país; per la carrera que ha fet sent tan jove, i pel seu entusiasme, sempre somrient, connectant amb els músics i el públic. A l’aeroport de Buenos Aires jo m’encarregava de portar els músics a l’hotel. Em vaig emocionar quan vaig veure una maleta on hi deia ‘Dudamel’. Però era del seu pare. I li vaig dir: ‘Admiro el seu fill i no l’he pogut saludar’”.

Graciela Iacona - Guia de turisme. 72 anys. Buenos Aires.

“Aquestes orquestres fan que nens amb risc d’exclusió social, que no coneixen ni desitgen res, trobin un camí per integrar-se en la societat. La música els proporciona ordre, disciplina, educació, respecte pels altres i cura pel seu instrument. Quan s’hi enganxen desenvolupen valors i gust per la cultura. Alguns en seran professionals i a altres els haurà donat una educació integral, però a tots ells els obrirà portes. Aniré als concerts a sentir música, no perquè siguin nens del carrer, sinó perquè Dudamel dirigeix les simfonies molt bé”.

Rosa Pérez - Psiquiatra consultora. 58 anys. Barcelona.

 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising