Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

10 activitats imprescindibles de Berdache, el festival d'art, gènere i identitat

La segona edició del festival se celebrarà del 19 al 28 de juny a diversos espais de l'Hospitalet amb una programació artística transversal

Escrit per
Miquel Blanes
Publicitat

Berdache és un festival d'arts escèniques i visuals que explora el gènere i les identitats a partir de diferents disciplines. Teatre, dansa, arts visuals, poesia i intervenció escènica van ser les protagonistes de la primera edició, però enguany s'hi suma també la música per completar una programació amb 10 propostes. El festival arrenca el 19 de juny i s'allarga fins al 28, amb el dia de l'Orgull com a colofó. Se celebra a diversos espais del Districte Cultural de l'Hospitalet de Llobregat: el Teatre Joventut, El Pumarejo, La Bòbila Auditori i l'Auditori Barradas.

L'obra teatral 'Trànsitos', de Mariana Percovich i David Teixidó, inaugurarà aquesta edició del festival Berdache el 19 de juny al Teatre Joventut amb una exploració de les relacions entre les identitats trans i les normatives, a través de sis personatges. L'objectiu de l'obra és mostrar les històries humanes complexes i polièdriques de diferents persones trans més enllà dels seus trànsits de gènere. L'obra té un preu de 18 €.

La temàtica trans també és protagonista amb Miquel Missé, que el 27 de juny a les 18:30 reuneix les obres 'Trans/Masculinitats/En/Escena' d'Eloi Martín i 'Middleground' de Març Llinàs, per després abordar l'exercici de transitar a identitats masculines i els reptes d'aquest viatge, amb la interacció del públic. Serà a La Bòbila Auditori i tindrà un cost de 12 €.

L'apartat musical, que s'estrena enguany, compta amb una programació molt variada pel que fa a gèneres. El flamenc estarà ben representat per Flamenco Queer i Ana Brenes, que proposa un concert atípic que més que un recital serà un monòleg musical, acompanyat per la guitarra de Toni Abellán. La poeta Mireia Calafell i la violoncel·lista i compositora Björt Rùnars, presenten 'Varosha', un recital híbrid, que mescla les disciplines d'ambdues artistes. Dues figures emergents del panorama musical nacional com Simona i Las Bajas Pasiones tanquen la proposta musical del Berdache. Tots els concerts es realitzaran entre el 25 i el 28 de juny, amb preus que van dels 10 als 15 €.

La drag queen, Personaje Personaje (Juan Diego Peña), i el drag king, Ken Pollet (Elena Ramírez), s'ajunten sota el nom d'Euforia Travesti per presentar l'espectacle 'Error 404. Realidad no encontrada', que exposa la interrupció de la subjectivitat que suposen les estrictes normes binàries de gènere, i proposen des de les seves dissidències sexuals i activistes, habitar amb alegria l'espai propi, més enllà de les restriccions. Serà a La Bòbila Auditori el 26 de juny a les 18 h i tindrà un cost de 10 €.

Un dels plats forts del festival arriba el dia de la cloenda de la mà de l'escriptora Brigitte Vasallo i l'artista visual Alba G. Corral, que  presenten la intervenció escènica 'Un cos (possible) i lesbià'. Es tracta d'una obra de nova creació, pensada expressament per a Berdache, que es basa en el llibre de Monique Wittig 'El cos lesbià', de 1973. Serà a les 20 h al Teatre Joventut, amb un cost de 18 €.

També el dia de la cloenda a les 20 h, hi ha programat l'espectacle '#Losmicrófonos' a l'Auditori Barradas, una proposta de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, que juga i recompon conegudes cançons i pel·lícules per despullar amb humor l'apropiació de llenguatges i missatges que ens arriben des de la cultura 'mainstream'. L'entrada té un cost de 10 €.

A banda d'aquestes 10 propostes, Berdache ofereix un espai virtual per difondre l'obra d'artistes amb discursos vinculats al gènere i la identitat: el Berdache Viewing Room, que compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona.

NO T'HO PERDIS: Festivals de música a Barcelona i a Catalunya el 2021

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Més de Orgull gai

    Últimes notícies

      Publicitat