Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

4 motius a favor i 1 en contra per veure 'Soul'

La nova pel·lícula de Pixar es va estrenar el dia de Nadal i de moment només es pot veure a la plataforma Disney +

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

L'animació arriba per salvar-nos. En un any on la realitat ha superat la ficció i ens ha colpejat amb més força i dolor que mai, una dosi de dibuixos animats pot ser un bon antídot. Disney, que ha aprofitat el 2020 per provar amb èxit la fórmula d'estrenar les seves pel·lícules només en la plataforma Disney +, no ha renunciat a estrenar les esperades 'Mulan', el passat mes de març, i 'Soul', el dia de Nadal. Aquesta última, estrenada només a través de la plataforma, ha captat l'atenció de grans i petits i alguns ja la consideren una de les grans pel·lícules de la història de la factoria Disney.

Joe, un professor de música estancat en la seva vida laboral, però amb aspiracions de músic de jazz, rep una oferta per tocar en una banda que admira. Però just el dia que li arriba l'oportunitat, té un accident i mor. Un cop a l'altre barri, aconsegueix arribar a una mena d'espai previ a la vida, el lloc on les ànimes busquen la guspira o el sentit de l'existència just abans de transformar-se en vides. Estàs al·lucinant, oi? Doncs espera't, perquè en Joe coneix allà una d'aquestes ànimes, la 22, i emprenen junts una aventura que els farà reflexionar sobre el veritable sentit de la vida. Què significa sentir-se viu? Vivim segrestats pels nostres propòsits? Què és l'ànima?

En definitiva, pot una pel·lícula abordar aquests temes i seguir estant destinada al públic infantil? Sí! A continuació, et donem quatre motius per deixar-te portar pel ritme del 'Soul' sense esperar ni un minut més.

Filme, Cinema, Soul - Uma Aventura com Alma (2020)
©2020 Disney/PixarSoul - Uma Aventura com Alma de Pete Docter e Kemp Powers

1. Perquè els nens saben anar més enllà

'Soul' és dels creadors de 'Del revés', 'Coco' i 'Up', tres títols que ja es van atrevir a abordar temes transcendentals. La metafísica i els temes més elevats han arribat a Disney per quedar-se. De fet, la factoria d'animació s'ha atrevit a parlar abans del més enllà i de les ànimes que d'una parella homosexual. Però això ja són figues d'un altre paner. La proposta de 'Soul' és una declaració de principis en tota regla. S'atreveix a tractar d'adults els nens –a vegades potser massa–, i a convidar els adults a fer d'acompanyants intel·lectuals d'aquesta aventura. És una pel·li que exigeix reflexió i obliga, amb més o menys mesura, a una conversa posterior, i això és fascinant.

Si busques dues hores de persecucions i girs de guió de conte de 6 anys, 'Soul' no és la pel·lícula indicada, ja que es fica en el gran jardí d'allò que no es toca ni es veu: l'ànima. Ho fa amb cautela, creant un món entre picassià i dels Teletubbies, on es parla d'ànimes que persegueixen aquella guspira, espurna, llum i vitalitat que les fa mereixedores d'una vida. En alguna part potser es passa de frenada, han deixat fumar massa en la taula dels guionistes i hi ha el risc que la canalla es perdi i desconnecti. Però té solució: que un adult l'acompanyi i li ajudi a entendre-ho. No és meravellós?

2. Perquè hi veus la llum

Parla de la mort i el protagonista veu la llum, cosa que el fa replantejar-se la vida de dalt a baix. Però ara no ens referim a aquesta llum, sinó que parlem d'aquella que fa possible la màgia del cinema. Pixar, capdavanter de la indústria de l'animació, aconsegueix un efecte de realisme que és un plaer per a la vista. Les ombres, la suor, els cabells, els exteriors... De principi a fi és una delícia pels amants de la fotografia.

Filme, Cinema, Soul - Uma Aventura com Alma (2020)

3. Per la banda sonora

La banda sonora és una altra de les joies d'aquest film, des del títol de la pel·lícula fins a les composicions que s'hi escolten. Composta per Trent Reznor i Atticus Ross, la banda sonora no li calen grans números musicals per arribar a l'espectador cada cop que sona el saxo i el piano. El títol, 'Soul', fa referència a l'ànima, però també al gènere musical, i tot el film és un homenatge a la música negra i a la seva aportació a la cultura nord-americana i mundial.

4. Perquè, malgrat tot, és entretinguda i trepidant

No era un repte fàcil apostar per temes tan complexos i fer-ho, alhora, amb ritme i diversió. 'Soul' ho aconsegueix. No hi ha cap escena que sobri i tot es trama sense fer-se ni avorrit ni gratuït. Això no impedeix que en algun moment necessitis prémer el botó de pausa per reflexionar què és què en un viatge que salta de la realitat al món de les ànimes contínuament.

SOUL 

5. La volem en pantalla gran

Tot i que el cine d'animació sempre es veu bé en la majoria de televisors, aquesta, com qualsevol gran pel·lícula, es transforma en experiència si es viu en pantalla gran. És una pena que la projecció de Soul', que aposta per un repertori musical deliciós i una fotografia meravellosa, depengui de les teles que tenim a casa, molt allunyades de la qualitat de so i imatge de les sales de cinema.

NO T'HO PERDIS: Les 21 pel·lícules més esperades de 2021

Últimes notícies

    Publicitat