Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

5 motius per mirar Drag Race España

Posa’t al dia abans de la final d’aquest diumenge on descobrirem qui serà la superestrella del drag espanyola

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Pocs programes són la barreja perfecta d’entreteniment, humor, creativitat i reivindicació política. Però Drag Race España ho té tot. Tot i que encara no sabem quina de les ‘drag queens’ serà proclamada la superestrella del ‘drag’ espanyola, ens morim de ganes de recomanar-te que t’endinsis en l’univers de Drag Race España. S’acostuma a dir que les primeres temporades de Drag Race (RuPaul, l’impulsor del programa a Estats Units, ha portat el concurs de ‘drag queens’ a altres llocs del món com Tailàndia o Austràlia) no són gaire bones, perquè es nota la falta d’experiència. Però en el cas de Drag Race España, només podem dir que estem davant d’un moment històric i que esperem que el show acumuli temporades. Aquí desglossem cinc motius pels quals val la pena veure el programa.

Drag Race España
Foto: Atresmedia PlayerDrag Race España

1. Per orgull

Com és créixer a Espanya, sent un nen efeminat? Què vol dir ser una persona de gènere no-binari? El ‘drag’ és art i és entreteniment, però no ens enganyem: també és política. A partir de la sàtira i l’humor, les ‘drag queens’ ho qüestionen tot: des dels rols de gènere fins a la desigualtat social. Si no les tens totes, fliparàs amb la imitació d’Isabel Díaz Ayuso d’una de les concursants! A Drag Race España hi trobaràs un espai segur on afloren converses importantíssimes entorn la comunitat LGBTI, i això és motiu d’orgull. 

Carmen Farala.  Drag Race España
Foto: Atresmedia PlayerCarmen Farala. Drag Race España

2. Per la moda

La 080 o ‘Project runway’ no tenen res a fer contra les desfilades de Drag Race España. Si et consideres ‘fashion victim’, no et pots perdre el programa precisament perquè el ‘drag’ sempre s’avança a les tendències d’indumentària: per saber que estarà de moda demà, cal parar atenció al ‘drag’ d’avui. A més, gaudiràs de tributs a icones estilístiques com Rosalía o La Veneno i homenatges a artistes de casa nostra com Picaso o Miró.

Drag Race España. Dovima Nurmi i Sagitaria
Foto: Atresmedia PlayerDrag Race España. Dovima Nurmi i Sagitaria


3. Pels ‘lipsyncs’

Un dels pilars fonamentals per ser ‘drag queen’ és saber fer un bon ‘lipsync’. És a dir, ballar i fer playback de cançons que han marcat un abans i un després en la història, sobretot aquelles que han triomfat entre la comunitat LGBTI. A Drag Race España els ‘lipsyncs’ són revivals de la música i la cultura popular espanyola, amb cançons de Chenoa, María Isabel, Alaska o Mecano. I tu, t’atreveixes a fer un ‘lipsync’ davant del mirall?

Drag Race España. Dovima Nurmi
Foto: Atresmedia PlayerDrag Race España. Dovima Nurmi

4. Pel ‘beef’ i els ‘reads’

Ja se sap que un bon reality no és res sense una mica de ‘beef’, i Drag Race España no és l’excepció. Comentaris punyents, crítiques que fan mal, però tot passat pel filtre de l’humor: el nom que rep aquesta pràctica en la cultura del ‘drag’ és ‘reading’. Bàsicament consisteix a “llegir a algú”, amb l’objectiu d’assenyalar els seus defectes però aconseguint fer riure al públic (i si en saps molt, a la persona que estàs insultant!). Som particularment fans dels comentaris de diva malvada i superba que fa la Dovima Nurmi i, evidentment, de la gràcia que té la Pupi Poisson narrant la seva experiència al programa.

Drag Race España. Pupi Poisson
Foto: Atresmedia PlayerDrag Race España. Pupi Poisson

5. Per homenatjar l’escena 'drag' espanyola

I parlant de la Pupi Poisson, aquesta ‘drag queen’ de 38 anys és la més veterana de la competició. Les intervencions de Poisson al programa han estat fonamentals per entendre que la història del ‘drag’ a Espanya no és la mateixa que altres països. Mentre que als Estats Units la cultura queer es va desenvolupar plenament durant el segle XX, aquí la dictadura franquista perseguia la comunitat LGBTI. És per això que Drag Race España és una fita per la història d’Espanya i alhora un homenatge per aquesta escena del ‘drag’ que va viure tants anys en la clandestinitat. Si vols saber-ne més, et recomanem el vídeo de Marta Mamma, que es dedica a comentar el programa al seu canal de YouTube.

Últimes notícies

    Publicitat