Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Rodatge
© ShutterstockRodatge

6 claus per entendre les ajudes del govern a la cultura

El ministre de cultura va presentar un paquet d'ajudes que ascendeix a 76,4 milions d'euros

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Dia sí dia també compareixen ministres, consellers i experts en la matèria per parlar de noves mesures de seguretat, normes o ajudes. Per fi ha estat el torn de la cultura, el ministre que lidera aquesta conselleria, José Manuel Rodríguez Uribes, ha presentat un primer paquet d'ajudes per a "protegir un sector fonamental per al país". Les mesures s'han aprovat en un reial decret que ha permès augmentar el pressupost amb una partida extraordinària de 76,4 milions d'euros. Però on i com s'injectaran aquests diners en un sector tan complex i divers com el de la cultura? Anem per parts.

1. Crèdits tous

La liquiditat i la dificultat perquè els projectes culturals puguin accedir a préstecs és un dels principals problemes del sector. És per això que el govern ha fet una aportació de 20 milions d'euros a un fons de garantia que permetrà avalar crèdits per un valor de 780 milions d'euros destinats a tots els àmbits culturals (llibre, belles arts, arts escèniques, música, cinematografia i audiovisual). Cada un d'ells podrà accedir a 40 d'aquests 780 milions, i podrà obtenir liquiditat immediata i específica.

2. Ajuda econòmica

S'han aprovat 38,2 milions d'euros per a ajudes extraordinàries als treballadors i les empreses dels diferents sectors culturals. "Donar suport al manteniment de les estructures, les activitats escèniques i els projectes culturals", ha dit el ministre en referir-se a aquesta dotació que es tracta de la més alta de les noves ajudes.

3. Els festivals d'estiu

Molts dels festivals d'estiu esperaven que aquesta compareixença servís per aclarir els dubtes sobre la celebració dels festivals programats a l'estiu. Però poc s'ha pogut avançar sobre el tema, tot i que el ministre ha dit que estan "treballant en la devolució d'entrades si es produeix es canvien les dates del festival" i "sota criteris científics i sanitaris". Els promotors de festivals no han trigat a expressar el seu malestar i decepció.

4. Treballadors parats

Els treballadors del sector es veuen especialment afectats per una paràlisi total de totes les produccions que estaven en marxa. El ministeri ha canviat les condicions dels contractes temporals i intermitents (alta i baixa el mateix dia), que són els més freqüents en la gran majoria del sector, per poder demanar la prestació d'atur. Així doncs, tots aquells artistes d'espectacles que no estiguin afectats per un Erto rebran una prestació de 120 dies si en l'exercici anterior han cotitzat entre 20 i 54. Si han cotitzat més de 55 dies rebran l'equivalent a 180 dies d'atur.

5. Estrenes en 'streaming' i avançaments pel cinema

Què fem amb les estrenes de cinema? Aquesta pregunta se l'han fet moltes distribuïdores i sembla que s'ha trobat la resposta clara al respecte. De forma "transitòria" - fins al 31 d'agost d'aquest any- també es consideraran estrenes les noves pel·lícules que es projectin en plataformes de 'streaming' i en televisió. L'objectiu d'aquest canvi inèdit és perquè les productores podran accedir a ajudes destines als cinemes.

Els cinemes rebran un total de 13,2 milions d'euros per ajudar a finançar les mesures sanitàries que hauran d'aplicar per poder obrir. A més que el govern augmenta el percentatge d'incentius fiscals per qui inverteixi en produccions de sèries i així "incentivar la indústria audiovisual a Espanya". En la mateixa línia s'avançarà el 50% del pagament dels ajuts a les productores abans que comencen rodatges..

6. De llibres i mecenatge

El ministeri destinarà 4 milions d'euros a les llibreries independents, ajudarà a projectes d'innovació digital i tot aquell ciutadà que decideixi finançar projectes culturals tindrà rebaixes fiscals de fins a un 5% en el seu IRPF. Així, es podrà deduir el 80% dels 150 primers euros invertits en un projecte, i el 35% de la quantitat restant Aquests ajuts se sumen a la reducció de l'IVA dels llibres digitals al 4%, aprovat el passat mes d'abril.

7. Art

L'art contemporani rebrà una ajuda extraordinària d'un milió d'euros destinat al desenvolupament de projectes d'innovació digital destinat. Podran aprofitar-se d'aquests ajuts a artistes visuals, galeries, crítics i comissaris, així com la dotació per a compres d'art contemporani espanyol.

NO T'HO PERDIS: Estiu 2020: així farem les vacances 

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva

 

Últimes notícies

    Publicitat