Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
7 consells per evitar perills en el teletreball
FOTO: Shutterstock7 consells per evitar perills en el teletreball

7 consells per treballar cibersegur des de casa

L'increment de la feina en remot ha fet créixer també els casos de ciberdelinqüència dirigits a particulars i a empreses

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

D'un dia per l'altre vàrem passar de treballar en un despatx, oficina o redacció a fer-ho des de casa. Sovint amb els equips personals. A més a més, al llarg del confinament, i segons tots els indicadors, vàrem estar molt més temps davant de les pantalles, fos per temes de feina o per visualitzar sèries, pel·lícules, concerts en línia, fer videoconferències amb familiars o amics, o simplement per cercar informació sobre la pandèmia.

Aquesta nova situació va ser, i és encara, una finestra oberta per als ciberdelinqüents, que van trobar i troben un camp a punt de llaurar per a les seves accions, amb uns dispositius no prou ciberprotegits. Si es treballa des de casa, els equips haurien d'estar tan segurs com els que es troben al lloc habitual de feina. Per aconseguir-ho, segueix aquestes 7 mesures imprescindibles:

1. Usa contrasenyes complicades i canvia-les amb freqüència

És probablement la "bona pràctica" de ciberseguretat més coneguda, perquè tots els dispositius mòbils, des del més senzill al més complex, tenen l’opció d’introduir contrasenyes per poder accedir als seus continguts. Però no està de més recordar aquí que és important tenir contrasenyes diferents per a cada dispositiu, que aquestes han de ser complicades (combinar números, lletres, símbols…), i que s’han de modificar periòdicament.

2. Instal·la antivirus a tots els dispositius

El 'malware' o programari maliciós pot arribar a través de qualsevol dispositiu mòbil, i una de les barreres que tenim per defensar-nos dels atacs són els antivirus. Cal instal·lar-ne a tots els dispositius i que estiguin actualitzats.

3. Actualitza els programes i sistemes.

Els desenvolupadors treballen per millorar-los, des del punt de vista del rendiment, però també de la seguretat. Les actualitzacions serveixen per tancar escletxes per on poden entrar pirates informàtics o produir-se ciberatacs.

Teletreball a casa
Teletreball a casaFOTO: Shutterstock

4. Vés alerta amb les xarxes wifi públiques.

Connectar-se a wifis de bars, restaurants, aeroports i tants altres espais públics pot no ser segur. Una opció per assegurar les nostres connexions és fer servir una xarxa VPN (xarxa privada virtual), un pas intermedi en la comunicació per tal de xifrar les dades que enviem i rebem.

5. Descarrega aplicacions només des de les botigues oficials.

Un altre fet amb el qual hem de ser especialment curosos és la descàrrega d’aplicacions: hem de tenir la precaució de fer-ho només des de les botigues oficials més conegudes: Apple Store, Google Play, Microsoft Store… Fer-ho des d’altres llocs és una pràctica potencialment perillosa.

6. Fes còpies de seguretat.

Poden salvar la teva feina en cas que els seus dispositius quedin infectats per programari maliciós o es perdin, de manera accidental, arxius o dades. Cal fer còpies de tots els arxius de manera freqüent i establir una bona política d’emmagatzematge, sigui al núvol o en físic, o una combinació de tots dos.

7. Implementa sistemes d'eliminació remota de dades.

Si habitualment als dispositius mòbils ja hi tenim dades personals o sensibles, imagina't si els fem servir per arxivar-hi documents relacionats amb la nostra feina o empresa. Això fa del tot necessari disposar de sistemes d'eliminació de dades en cas d'haver perdut, o que ens hagin robat, el dispositiu. Hi ha aplicacions que permeten portar a terme aquesta operació. També serà imprescindible, en cas de pèrdua o robatori, desactivar la targeta SIM a través del nostre operador de telefonia i bloquejar completament el terminal amb el número IMEI del telèfon.

Si vols ampliar la informació sobre ciberseguretat i feina, consulta aquest enllaç.

NO T'HO PERDIS: Les empreses hauran de pagar part de les factures dels seus teletreballadors

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva

 

Últimes notícies

    Publicitat