Notícies

7 consells per treballar des de casa i no morir en l'intent

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Teletrabajo
Foto: Shutterstock
Publicitat

Diuen que és el futur, però segur que a molts de vosaltres us agafa ara de sobte com un gerro d'aigua gelada. Haureu escoltat mil acudits d'autònoms i haureu pensat, "això no va amb mi", però la cosa ha canviat. El teletreball –l'elefant en l'habitació d'aquests dies– ha vingut per quedar-se com a mínim algunes setmanes. Potser és el que sempre havíeu anhelat, enviar a pastar fang l'oficina i els trajectes en metro, però atenció amb el que desitgeu, com esteu comprovant la cosa no és tan fàcil, requereix disciplina, hàbits saludables i una bona dosi de paciència. Els següents consells segur que us ajuden a posar fil a l'agulla (o trobar-la entre el caòtic paller amb nens que criden, dutxes que no es fan o distraccions que no cessen). Sort!

1 - Vestir-se, dutxar-se

Comencem pel més bàsic. No, oblideu-vos de treballar en pijama. L'aparença ens defineix i si voleu semblar (a vosaltres mateixos i als que us acompanyen en el confinament) persones serioses que treballen és millor començar el dia amb normalitat. Sortir del llit, dutxa (per favor) i roba de feina. No cal corbata si no voleu, però una mica de classe no fa mal a ningú. Estar a gust amb un mateix i amb els altres, importa.

2 – Trobar un espai per treballar

No, com esteu comprovant no és fàcil, sobretot si el vostre pis és minúscul i heu de compartir-lo amb parelles, fills, mascotes... En la mesura del possible habiliteu una zona de despatx, si pot ser aïllada de les zones comunes (treballar a la taula del saló, error). Intenteu tunejar-lo i fer-lo agradable, hi haureu de passar moltes hores. Plantes, bona llum i colors agradables seran de molta utilitat.



3 – Els horaris!

Arribem al punt essencial, la regla d'or. Marqueu-vos un horari, una franja per concentrar tota la feina. Feu les mateixes hores que feu a l'oficina, per exemple, d'aquesta forma sereu més productius i aplicareu a cada tasca el seu temps. Paraula d'exautònom, no és gens fàcil, per això igual us ajuden algunes apps de control de tasques i organització horària com Sesame, Trello i Slack.

4 – Evitar distraccions i fer descansos

Molt relacionat amb el punt anterior. Posar una rentadora? (error), fregar els plats? (error) Cuinar amb carinyo i temps? (error). Totes aquestes distraccions faran que la vostra jornada de feina s'allargui i al final tindreu la sensació de treballar tot el dia. Feu la carmanyola, la neteja i la bugada a al vespre o al matí, com si despatx i llar foren dues coses ben separades. I quan feu descansos, intenteu distreure la ment. Si cada cop que atureu la feina afegiu més tasques, encara que siguin domèstiques, acabareu amb el cap com un bombo.

5 - Mantenir el contacte amb els companys de treball

Si aconseguiu mantenir a ratlla les distraccions de casa, podeu invertir part del temps en comunicar-vos amb els companys. Per molt útil que sigui un xat, no és com treballar cara a cara. Organitzeu bé la feina, la cadena de comandament de tasques i quan tingueu dubtes complicats feu trucades o videotrucades, estalviareu ambigüitats.

6 – Vida saludable

Si heu arribat fins aquí i ja compliu tots els consells, us sobrarà temps per altres coses com plantejar una taula de gimnàstica a la tarda o a primera hora. Recordeu que, si no sortiu al carrer, no cremeu tantes calories. Per tant, mireu de controlar la ingesta d'aliments, no cal un ritme de nodriment igual que quan anem al gimnàs o caminem 40 minuts diaris.

7 – Premi

Sí, el que en un primer moment semblava bufar i fer ampolles, ja us n'haureu adonat, no és gens fàcil. Si amb disciplina i força de voluntat arribeu a superar tots els obstacles i distraccions que planteja el teletreball, us mereixeu un premi. Com no podeu fer les birres d''after work', ni rematar la jornada amb un gran tiberi (si no voleu agafar 10 quilos en el confinament), reserveu, això sí, un petit premi per a quan acabi –puntual– la vostra jornada de feina. Una galeta de xocolata, un quinto, una banyera en parella o, fins i tot, altres activitats més pujades de to. Vinga, que ja queden menys dies de confinament!



Últimes notícies

    Publicitat