Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

8 fites en la història d’Internet que han transformat el món

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Fa 50 anys que, per primera vegada, dues computadores es van intercanviar un missatge. Aquest 2019 fa mig segle que el professor Leonard Kleinrock i el seu equip de la Universitat de Califòrnia enviaven amb èxit un missatge d’una computadora a una altra. Naixia ARPANET, la Xarxa de l’Agència de Projectes d’Investigació Avançada, per a molts el bressol d’Internet. No descobrim res si diem que la xarxa de xarxes ha canviat radicalment els comportaments socials, des de com cerquem i accedim a la informació fins a com ens comuniquem i, en moltíssimes feines, la manera de treballar en comparació amb els temps previs a l’existència d’Internet (a part que l’evolució de la informàtica i de la xarxa ha fet néixer infinitat de noves professions).

Destaquem 8 moments importants en la breu i intensa història d’Internet.

1969: El primer missatge. Charley Kline, un estudiant de 21 anys, va ser qui va teclejar la primera paraula: LOGIN. La connexió, establerta a través de la línia telefònica, es va penjar a la segona lletra, i per tant la primera paraula enviada va ser “LO”. Al segon intent, tot va funcionar. Aquella naixent ARPANET va ser operada pel Departament de Defensa dels Estats Units fins a l’any 1990. I és que, quan es va crear, ens trobàvem en plena Guerra Freda...

UCLA Samueli School Of Engineering
Foto: samueli.ucla.edu

1972: Inici del correu electrònic. No se li va donar encara aquest nom, però Ray Tomlinson va ser el primer a enviar el que avui coneixem com a correu electrònic o email, i fins i tot ja va posar l’arrova (@) a l’adreça per diferenciar-ne les dues parts.

1974: Protocols de comunicació TCP. Van permetre que diverses xarxes es comencessin a “entendre” entre elles tot i no estar localitzades en els mateixos nodes. Hi ha qui defensa que aquest va ser el moment en què realment podem parlar del naixement d’Internet.

1978: L’hora de les contrasenyes. Sembla mentida que no s’hagués pensat fins aquell moment, però fins que l’ARPANET no va ser hackejat per uns estudiants no es va posar fil a l’agulla per cercar sistemes de seguretat a l’hora d’accedir a la xarxa.

1990: Arriba la WWW. Tim Berners-Lee i Robert Cailliu, junt amb el seu equip, van inventar la World Wide Web (WWW), i van posar així les bases de la xarxa informàtica mundial que encara tenim avui quan entrem a Internet. Van introduir l’hipertext, que ens permet navegar d’unes pàgines a unes altres i per tant teixir de manera encara més potent i eficaç la xarxa.

Foto: atm2003

1998: Fundació de Google. Nascut com a cercador, ha anat ampliant els seus serveis fins arribar a tot arreu (literalment parlant), i és un dels grans gegants empresarials a nivell mundial. I això que va néixer, diu la història, en un garatge. Els seus inventors: els estudiants Larry Page i Sergey Brin. Amb Google, les empreses privades passaven a liderar els avenços a la xarxa en detriment dels organismes públics.

2004: La revolució de Facebook. Potser us sembla que té pocs anys, però l’invent de Mark Zuckerberg ja n’ha fet 15. Certament, el seu boom va arribar més tard, cap als anys 2008-2009. Encara ara és la xarxa social amb més usuaris.

2005: YouTube, l’audiovisual que arrasa a la xarxa. No va ser la primera plataforma de vídeos online, però sí la de més impacte, fins i tot a l’hora de canviar les prioritats d’oci de moltes persones – molts joves passen més temps mirant YouTube que la televisió tradicional –, la manera de promocionar-se – per exemple en el cas dels grups de música –, o de fer-se popular i/o milionari – els youtubers d’èxit són les noves estrelles mediàtiques– .

Foto: PixieM

NO T'HO PERDIS: Podeu llegir l’article complet a Internet Segura.

Últimes notícies

    Publicitat