Notícies

Així és per dins la Casa Dolors Alesan, la finca modernista restaurada que ha crescut dos pisos (de luxe) sense que te n'adonis

La reforma, a càrrec de Bach Arquitectes, ha recuperat el caràcter original de la finca i, a la vegada, l'ha convertida en un bloc que amaga dos àtics de 190 m²

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Casa Dolors Alesan
Eugeni Bach Casa Dolors Alesan
Publicitat

Al costat del Palau Macaya, al final del passeig de Sant Joan, hi ha una finca modernista que, fins fa poc, estava abandonada. És la Casa Dolors Alesan. Potser us havíeu fixat en les seves dues tribunes plenes de vitralls amb motius florals, o en les balconades de pedra i ferro forjat. Ara, l’edifici ha recuperat l’esplendor de l’època modernista gràcies a la reforma que hi ha dut a terme l’estudi d’arquitectura Bach, que no només s’ha dedicat a restaurar els habitatges, sinó a ampliar-los. Des de fora no ho diries mai, però a dalt de tot s’hi han construït dos dúplexs moderns, de 190 m² cadascun. 

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

Recuperar l'esplendor modernista

L’objectiu mantenir un rigorós respecte per tots els elements que caracteritzaven aquesta finca senyorial de principis del segle XX. Per aquest motiu, els arquitectes van fer una exhaustiva labor de catalogació i redibuix, que els va permetre descobrir, per exemple, que el color original del vestíbul era el verd.

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

Tots els detalls de la casa s’han conservat: els estucats, la metal·listeria, les vidrieres i la gran claraboia de la coberta, que proporciona llum natural a tots els espais. 

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

Al hall, et dona la benvinguda una escala que té una barana de ferro forjat decorada amb flors. Com que les flors de ferro eren delicades, algunes s’havien fet malbé, i els arquitectes van optar per reproduir-les de nou per poder replicar l’escalinata a la perfecció.

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

Dins dels pisos es conserven els terres hidràulics i la majoria de sostres amb decoració en escaiola, així com les tribunes en façana i les galeries d'interior de l’illa. Cada planta té 4 habitatges, d'aproximadament 80 m² cadascun.

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

La tasca de Bach arquitectes no ha estat fàcil. La reforma havia de multiplicar el nombre d’habitatges de l’immoble (que ha passat de 8 a 18) i, a la vegada, conservar tots els elements originals perquè no es perdés el caràcter de la finca.

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

Aquest repte, però, “també era la part divertida del projecte, la que et permet jugar i imaginar”, explica Eugeni Bach. El resultat són pisos valorats entre 700.000 euros i 2 milions d'euros. Els més cars, evidentment, són els àtics. 

Dos dúplexs de luxe amb vistes a la Sagrada Família

L'estudi Bach Arquitectes va haver de definir com ampliar la finca amb dos habitatges dúplex en coberta de 190 m² cadascun. C dúplex té dues terrasses: una que dona al passeig de Sant Joan i que ofereix molta privacitat, i una altra de més airejada al costat posterior de l'edifici, amb vistes a la Sagrada Família. 

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

Els àtics havien d’integrar-se en l'edifici existent, i van aconseguir que des del passeig de Sant Joan de fora siguin gairebé impossibles de detectar: només els podreu veure quan hagin caigut les fulles dels arbres! Això sí, els dúplexs són clarament identificables des dels jardins d’Agustí Centelles, i des de les finques veïnes. 

La Casa Dolors Alesan, al costat de l'edifici veí Palau Macaya de Josep Puig i Cadafalch, és una de les finques més excel·lents del passeig de Sant Joan de Barcelona. Encarregada per Dolors Alesan l’any 1902 a l'arquitecte Enric Fatjó i Torras, la finca forma part del Patrimoni Arquitectònic de Barcelona amb grau de protecció B pel que no és possible el seu enderrocament i s'obliga al seu manteniment. Per aquest motiu, la propietat actual va encarregar a Bach Arquitectes la seva reforma i ampliació, que ha recuperat els detalls que s'havien perdut pel desgast de més de 100 anys d'història. 

Casa Dolors Alesan
Eugeni BachCasa Dolors Alesan

NO T'HO PERDIS: Aquesta històrica casa modernista abandonada de Barcelona es convertirà en un casal d'avis

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat