Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cap d'Any
Foto: Shutterstock

Així són els antipropòsits, la solució per complir les noves metes de Cap d'Any

Més del 66 % de les persones que es marquen uns propòsits a principis d'any els abandona el primer mes

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Segur que cada Cap d'Any us marqueu una llista de propòsits per complir al llarg dels dotze mesos següents i que molts moren pocs dies després de començar-los. Segons un estudi internacional, les persones no són constants a l'hora de complir els seus propòsits: un 66% de les que van participar en l'informe van abandonar les seves metes ja al mes de gener. Si vosaltres també formeu part d'aquest percentatge, us presentem els antipropòsits, una alternativa per no incomplir la vostra llista de metes.

"L'antipropòsit es podria considerar com el propòsit de deixar de fer alguna cosa que hem fet tota la vida, sense saber ni per què ni per a què, però que no ens resulta gratificant", explica en nota de premsa el psicòleg relacional i professor de la UOC, Enric Soler. Per exemple, en lloc de proposar-se perdre pes, l'antipropòsit podria ser no obsessionar-se amb la dieta.

Com ser conseqüent amb els antipropòsits?

Per poder aconseguir els antipropòsits que s'han marcat, és essencial que els objectius estiguin ben definits i que siguin realistes. D'aquesta manera, es poden posar en marxa una sèrie d'eines psicològiques com les preguntes pròpies vinculades al moment vital, a la motivació i a la finalitat, entre d'altres.

Segons diversos estudis científics, la falta de voluntat de control d'alguns estímuls són alguns dels factors que impedeixen assolir les metes marcades a principis d'any. Segons Soler, "en el rànquing dels propòsits d'Any Nou guanyen per golejada fer esport, estudiar un idioma, fer dieta o deixar de fumar. Aquests propòsits són massa genèrics, poc concrets".

Els antipropòsits actuen com una manera d'evitar l'estrès autoimposat addicional al del mateix propòsit, assegura l'expert de la UOC. Per tant, amb l'estratègia definida, és més fàcil alliberar-se de les dinàmiques i certes actituds que no aporten res per poder adquirir-ne de noves.

Decàleg d'antipropòsits per Cap d'Any

Enric Soler aconsella un decàleg psicològic per desenvolupar l'estratègia per poder assolir els antipropòsits de Cap d'Any. Entre tots els seus consells, destaca reduir la quantitat d'antipropòsits marcats, però que siguin interessants per vosaltres i gaudir del present i del camí fins a assolir les previsions.

NO T'HO PERDIS: Nadal 2023 a Barcelona: guia completa

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Cap d’Any

    Últimes notícies

      Publicitat