Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Aquest colossal espai laberíntic s’obrirà al públic per primera vegada

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat donarà una nova vida a l’espai Corberó, considerat una escultura habitable

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Ha acollit desfilades de la passarel·la 080 i Woody Allen el va triar com a taller del pintor -interpretat per Javier Bardem- de la pel·lícula ‘Vicky Cristina Barcelona’. Aquest edifici fantasmagòric és obra de l’escultor Xavier Corberó (1935-2017), qui el va dissenyar per ser una escultura habitable, ple de construccions laberíntiques i un bosc amb personatges de pedra i bronze.

L’any 1968, Corberó a començar a treballar en aquest projecte situat al cor medieval d’Esplugues de Llobregat. La idea va néixer amb la compra d’una masia, Can Cargol, que Corberó volia convertir en un lloc per a viure i treballar, però que també servís refugi per a altres artistes.  

Espai Corberó
Ajuntament d'Esplugues de LlobregatEspai Corberó

A poc a poc, hi va anar afegint al voltant vuit edificis més: en el període de cinquanta anys, Corberó va construir-hi diversos habitatges, estanys, jardins, i patis amb arcades de ciment a diverses altures. De fet, l’artista -conegut per haver dissenyat les medalles dels Jocs Olímpics de Barcelona- es va hipotecar moltes vegades per poder continuar ampliant aquesta colossal construcció. 

Tot i que el projecte va quedar inacabat quan l’escultor va morir als 81 anys, aquest singular espai compta amb 1.995 metres quadrats edificats sobre una parcel·la de 2.055 metres. Per a poder-lo mantenir, la vídua de l’artista -que ara és l’única inquilina del complex- ha llogat la casa per a esdeveniments, rodatges i campanyes de publicitat. 

Però això està a punt de canviar: ara, l’Ajuntament d’Esplugues enllesteix la compra per 2,9 milions d’euros d’aquesta construcció tan especial. La idea és donar a l’Espai Cobreró una nova vida i convertir-lo en un equipament cultural obert al públic.

Espai Corberó
Ajuntament d'Esplugues de LlobregatEspai Corberó

Com és per dins, aquest especial complex arquitectònic? 

L’Espai Corberó és un cos lateral construït a la planta baixa perpen­dicular al carrer Església d’Esplugues de Llobregat. Al voltant hi ha diversos patis, embassaments d’aigua i un auditori subterrani amb capacitat per a entre 250 i 300 persones. L’auditori, d’uns 700 metres quadrats, és un espai de gran interès arquitectònic, ja que té una planta lliure amb un sostre amb volta i, tot i ser molt gran, no té columnes de suport. 

Espai Corberó
Ajuntament d'Esplugues de LlobregatEspai Corberó

L’espai més singular de tot el complex és una edificació amb forjats de formigó armat i arcs de mig punt. Situada entre dos patis, aquesta construcció genera una sèrie de terrasses obertes o semitancades en diferents alçades. A més, el complex inclou una trentena d’escultures que passarien a ser de titularitat municipal.  

Espai Corberó, Catalonia
Photograph: Mari Luz Vidal for Openhouse Magazine

NO T'HO PERDIS: Obres d'art secretes de Barcelona que potser no coneixes

Llegeix el número d'estiu de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat