Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Aquest mític mural de Ciutat Vella en risc de desaparició

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Pels volts del 2014 l'Ajuntament de Barcelona va impulsar una iniciativa per embellir diferents parets de Ciutat Vella amb murals que rendien homenatge a personatges històrics de la ciutat. Tots guanyaven, ja que dignifica un espai decadent, difon l'obra de diferents artistes contemporanis i manté viva en la memòria de la gent personalitats de gran transcendència. El cas que ens ocupa, per desgràcia, és possiblement el mural més icònic i fotografiat de tots els que formaven part del projecte 'Ciutat Vella'. Aquesta obra del reconegut muralista urbà Sixe Paredes, autor d'altres murals com el de la Nau Bostik, és una de les parets més coloristes i agradables del barri però l'aparició d'unes estructures de ferro fan sospitar del seu immediat final.

Mural tribut a Joan Miró de Sixe Paredes
@ Sixe Paredes

3 mestres de misteri

El número 88 del carrer Sant Pau va despertar fa uns dies amb més moviment del compte, no eren fotògrafs ni turistes, com sol a passar, eren obrers marcant punts estratègics a terra, aixecant tanques de ferro i començant el principi de la fi d'una de les obres més conegudes de l'artista. No hem pogut descobrir que s'hi està construint, ni el propi artista ho sap ni està anunciat en la mateixa obra. Sigui el que sigui, la desaparició d'una obra com aquesta no deixa de ser normal i comuna en el món de l'art urbà, les peces són efímeres, se sap quan s'inauguren però no sempre se sap quines mans les transformarà, destrossarà o les taparà, per sempre. El clima les desgasta, el vandalisme els hi falta el respecte i, a la vegada, són irreverents i valuoses per tot això. 

Paredes, fa uns dies, publicava una fotografia amb les estructures de ferro envaint la microparcel·la del mural, acompanyat del text: "converteixen en un fòssil el meu tribut per la ciutat. Quedarà entre capes arquitectòniques, empassat per la ciutat. Últimes setmanes per veure'l". Caràcter volàtil, que s'esfuma, un risc intrínsec en el mateix ADN de tota obra urbana. De fet, i que no valgui la paradoxa com excusa, el mateix artista escriu en la seva web referent a l'obra tribut a Miró que és una acció creativa que vol mostrar "el potencial artístic i cultural d'una ciutat en continua evolució i transformació". Doncs això, en evolució i transformació, malgrat tot. Aquesta notícia és el nostre petit homenatge i calaixet pels annals de la memòria.

Últimes notícies

    Publicitat