Notícies

Barcelona serà l'epicentre europeu de la història de la cacera de bruixes durant uns dies

Un congrés i diverses activitats commemoren els 600 anys del text sobre bruixeria més antic d'Europa

Laia Jordà Sánchez
Redactora
bruixes
Foto: Universitat de Barcelona
Publicitat

Des que som petits que a l'escola ens expliquen en profunditat esdeveniments històrics com l'Holocaust i la Guerra Civil espanyola, però n'hi ha d'altres que es passen més per alt, com és el cas de la cacera de bruixes. Entre 1450 i 1750, Europa va viure un fenomen que perseguia i executava dones que eren acusades de participar en sectes i practicar la bruixeria i, malgrat que mai sabrem el nombre exacte d'assassinades, s'estima que unes 60.000 dones van ser executades. A causa de la desconeixença sobre aquest fet històric, s'han creat prejudicis, mites i fal·làcies sobre el que realment va passar i ara, un gran congrés a Barcelona intentarà desmitificar el fenomen de la bruixeria amb experts d'arreu del món.

Del 4 al 6 de juliol, la Universitat de Barcelona (UB) es convertirà en l'epicentre europeu de la cacera de bruixes a Catalunya amb la celebració del congrés internacional 'Els orígens de la cacera de bruixes a Europa', que reunirà experts de diferents països per discutir els inicis i la difusió de la bruixeria des de perspectives històriques, sociològiques i culturals. La iniciativa es durà a terme a través de l'institut de Recerca de Cultures medievals (IRCVM) i amb el suport del Vicerectorat de Cultura, Memòria i Patrimoni de la UB, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu (CCVÀ) i el Festival Dansàneu i serà dirigit pel professor d'Història medieval de la UB i expert en la història de la bruixeria, Pau Castell.

text bruixes 'Ordinacions de les Valls d'Àneu'
Foto: The Art Archive/ Museu d'Història de Catalunya

Entre totes les conferències programades a càrrec de professors com Michael D. Bailey i investigadores com Marina Montesano, en destaquen algunes sobre la persecució de bruixes en diferents regions d'Europa, les implicacions socials i polítiques d'aquesta pràctica, i l'anàlisi de fonts històriques clau. Els organitzadors del congrés asseguren que el congrés pretén, no només desmitificar el fenomen de la bruixeria, sinó promoure una comprensió més enllà de la creença popular de l'impacte que ha tingut, i té, aquesta pràctica en la història i la cultura europees. Si voleu participar en les jornades, teniu fins al 30 de juny per fer la inscripció al formulari de l'IRCVM per 80 euros els tres dies, tot i que el preu es redueix fins als 40 si sou estudiants i fins als 20 si sou membres de l'IRCVM, d'ARDIT i de CCVÀ. La inscripció inclou l'accés a les xerrades, el transport i el llibre 'La cacera de bruixes a les Valls d'Àneu'.

600 anys del primer text sobre la bruixeria d'Europa

Més enllà de les conferències del congrés a la UB, paral·lelament també se celebraran activitats en altres localitats de les valls del Pallars Sobirà per commemorar el sisè centenari de l'obra 'Ordinacions de les Valls d'Àneu', el text sobre bruixeria més antic d'Europa. Aquest document va establir les bases legals per a la persecució de la bruixeria a la regió i s'ha convertit en un testimoni essencial de la història medieval europea. Dins el marc dels 600 anys del text, es duran a terme exposicions, conferències, visites guiades i recreacions històriques perquè tothom pugui endinsar-se i aprendre sobre el món de la bruixeria medieval.

text bruixes 'Ordinacions de les Valls d'Àneu'
Foto: Museu d'Història de Catalunya

Un dels objectius principals de les iniciatives a les Valls d'Àneu i a la UB és recordar el passat fosc de la història, però també hi ha un altre igual d'essencial: la persecució de les dones. L'Institut de recerca en Cultures Medievals ha remarcat que la majoria de les dones perseguides, acusades i executades ho van ser de manera injusta sota prejudicis de la societat de l'època. Per tractar aquest tema, també s'organitzaran tallers educatius i taules rodones i on també s'analitzarà la influència de la bruixeria en la cultura i la societat contemporànies.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Estiu

    Últimes notícies

      Publicitat