Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Barcelona fa justícia eliminant un carrer dedicat a una matança jueva

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

La història del barri del Call (Gòtic) va lligada a la comunitat jueva. Durant l'època medieval, com va passar en altres ciutats de Catalunya, els calls eren zones habitades majoritàriament per jueus comerciants i prestadors. Moltes vegades la convivència entre cristians i jueus no era fàcil i concentrar la comunitat jueva en un sol lloc era una manera pràctica d'apartar-los de la resta. La disputa entre religions i l'acusació de ser la causa de mals com la pesta o l'augment dels preus va portar a una revolta sanguinària dels cristians contra els jueus. La matança va durar tres dies i va esclatar el 5 d'agost del 1391. Més de 300 homes, dones i nens van morir pel sol fet de ser jueus.

No contents amb això, els cristians barcelonins van voler deixar constància de la massacre i van decidir dedicar el carrer al fundador de l'ordre dels dominics, Sant Domènec del Call, ja que la seva festivitat se celebra el 5 d'agost. Anteriorment al canvi de nom, aquest carrer del Gòtic, rebia el nom de carrer de les Carnisseries, un nom que en realitat s'hagués ajustat més als fets. Va ser una verdadera carnisseria!

Carrer Sant Domènec del Call

La Comunitat Jueva Progressista Bet Shalom amb el suport de l'Associació de Comerciants de Ciutat Vella fa anys que reclamen el canvi de nom per deixar d'homenatjar a través del nom del sant un episodi infame. Sembla que aquesta vegada hi ha una voluntat real tant per part del districte de Ciutat Vella i de l'Ajuntament. En una trobada que va tenir lloc el 17 de juliol de la comunitat amb el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha confirmat que es tirarà endavant la proposta, ja que disposa d'unanimitat política i que es tracta d'un acte de reparació i reconeixement.

El canvi de nom ja ve amb una proposta sota el braç per part de la comunitat jueva barcelonina i tot apunta a què el carrer porti el nom del rabí Salomó ben Adret, famós escriptor jueu de la ciutat i prestador del rei Jaume I.

Últimes notícies

    Publicitat