Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cervesa
Foto: Shutterstock

‘Birra’ és el neologisme del 2022

'Salut mental' i 'tuti' completen el podi d'aquesta votació de l'Institut d'Estudis Catalans i la UPF

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Quan l’any arriba a la seva fi, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra recopilen les noves paraules que han emergit al llarg dels darrers 365 dies. Aquesta tria de neologismes -és a dir, noves paraules-, arriba per novè any consecutiu en forma de votació. De les 10 paraules proposades, la guanyadora ha estat el mot ‘birra’, que es consolida com el neologisme del 2022 i serà candidata a aparèixer al diccionari. 

No ens estranya que, d’entre les quasi 14.000 persones que han participat en aquesta votació popular, un 32’6% hagin votat la paraula ‘birra’ com a neologisme del 2022. Al cap i a la fi, és un mot que es fa servir moltíssim i que segurament ha fet que ens plantegem com és que encara no és al diccionari.

L’expressió que ha quedat en segona posició és ‘salut mental’, amb un 19% dels vots i el podi el completa ‘tuti’, el mot que es fa servir en el joc del Paraulògic per designar les paraules que contenen totes les lletres proposades, amb un 11,9% dels vots. 

Violència vicària’ ha estat la quarta expressió més votada (8,4%); ‘poliamor’, la cinquena (8,4%); ‘metavers’ ha quedat sisena (8,2%); ‘revictimització’, setena (4,2%); ‘nanosatèl·lit’, vuitena (3,6%); ‘submissió química’, novena (1,9%); i ‘micromobilitat’, desena (1,2%).

Cal destacar, també, que aquest any l’enquesta ha comptat amb la participació 13.985 persones, una xifra força més alta que els anys anteriors (el 2021, hi van participar 8.045 persones!). 

Si tirem enrere, veurem com els neologismes guanyadors els anys anteriors han estat paraules que ens remeten al context en el qual van sorgir. Així, l’any 2014 el neologisme escollit va ser el mot ‘estelada’, el 2015 va ser ‘dron’, el 2016 ‘vegà –ana’, el 2017 cassolada, el 2018 sororitat, el 2019 emergència climàtica i animalista i el 2020, malauradament, el neologisme de l’any va ser coronavirus. Ah, i l'any passat, la paraula escollida va ser 'negacionisme'. 

NO T'HO PERDIS: 15 expressions d'argot local que tot barceloní hauria de conèixer

Llegeix el número de desembre i gener de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat