Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Cavallets de mar i espècies invasores: Què amaguen les platges de Barcelona?

Un estudi amb participació ciutadana ha detectat més de 100 espècies de peixos a la costa de la ciutat

Escrit per
Ainhoa Echeverría
Publicitat

Les platges de Barcelona acullen a més d'un centenar d'espècies de peixos, i entre aquestes espècies s'hi troben els cavallets de mar, una espècie protegida que troba refugi en la costa barcelonina. Aquesta és una de les conclusions que ha aportat l'últim estudi sobre la biodiversitat marina del litoral de la ciutat comtal de l'Institut de Ciències del Mar i que ha comptat amb la col·laboració de la ciutadania. L'estudi, que ha durat gairebé quatre anys, també ha detectat altres espècies protegides destacades com el reig o el mero, i una d'invasora: la Sorella del Sud, una espècie provinent de les costes de l'Atlàntic oriental i occidental.

L'Atles de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona fins ara no disposava d'informació sobre la biodiversitat marina de les platges de la ciutat, però arran d'aquesta anàlisi s'han incorporat les 103 espècies de peixos detectades al litoral barceloní. A més, la ciutadania ha estat imprescindible en la recollida d'aquestes dades inèdites. A través d'una plataforma digital els ciutadans han pogut compartir els seus descobriments realitzats mentre practicaven 'snorkell' i submarinisme. Les fotografies pujades a la plataforma han estat validades per personal investigador i, en concret, s'han recopilat i validat més de 10.000 observacions de 713 espècies, de les quals 103 són peixos.

Aquest gran nombre d'observacions d'una gran varietat d'espècies per part de la ciutadania han permès detectar espècies que no s'esperava trobar, com els cavallets de mar. A més, en el cas dels cavallets de mar s'han reportat dues espècies a diverses platges de Barcelona, fet que demostra que són espècies molt més comunes del litoral de la capital catalana.

L'objectiu final de la iniciativa és ajudar a avançar en la recerca i posar a disposició de la ciutadania el coneixement sobre la biodiversitat de les seves platges, però també millorar les polítiques de gestió d'algunes espècies, en especial de les més vulnerables i de les invasores. Per exemple, l'única espècie invasora detectada, la Sorella del Sud, es considera actualment una espècie invasora d'importància menor, ja que amb l'escalfament de l'aigua cada cop aquest tipus d'aparicions d'espècies d'altres indrets serà més freqüent.

NO T'HO PERDIS: Platges genials a menys de mitja hora de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat