Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Cinc fotos per recordar Joana Biarnés

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Joana Biarnés, considerada la primera dona fotoperiodista de l'estat, ha mort a l'edat de 83 anys. Rebel i lluitadora, pionera en exercir una professió considerada d'homes, va fer reportatges socials, fotografia esportiva i retrats de grans personatges de l''star-sytem' dels anys 60 i 70. Es va retirar de la fotografia als anys 80 per desencant professional, però un reportatge a un centre de joves amb paràlisi cerebral la va reapropar a la disciplina.

El gran públic la vam redescobrir gràcies al documental 'Joana Biarnés. Una entre tots', que la situava com a figura clau del fotoperiodisme espanyol, i també a la retrospectiva 'A Contracorrent', al Palau Robert, que presentava un recull de 90 fotografies de l'arxiu de Biarnés on es representava l'Espanya de postguerra. Aquestes són cinc fotografies, de moltes, per recordar Joana Biarnés.

1. Inicis com a fotoperiodista

Biarnés va començar treballant amb el seu pare, fotògraf d'esports i corresponsal de premsa al Vallès, i junts van cobrir les riuades de 1962. "Vam fer un tàndem, un equip molt maco, era la il·lusió del meu pare. En una carrera de bicis, ell anava amb l'organització i jo m'esperava a la meta. Fèiem un treball molt complert", relatava la fotògrafa en una entrevista a Time Out Barcelona el juny de 2017.

© Joana Biarnés

 2. Disparar amb el cor

Aquest era la filosofia de la fotògrafa, que va aprendre l'ofici de forma autodidacte, al costat del seu pare i de Ramon Massats. "Ell [Massats] va tenir influència en les fotos que he fet fora del fotoperiodisme –apuntava–. Són fotos de mirades de carrer però que jo les considero sempre fotoperiodisme". Aquí les imatges del rodatge per a Coñac 103, amb Roger Moore 'El Santo' envoltat de curiosos.

© Joana Biarnés

3. Fotos de moda

Molts diaris li van tancar les portes pel fet de ser dona fins que el director d''El Pueblo' la va contractar per a l'edició de Madrid. Abans s'havia hagut de buscar la vida per adquirir bones càmeres, d'aquí que fes fotos de moda i publicitat, aplicant-hi el seu estil personal. "Allò de tancar les models en una paret blanca o verda i posar-hi quatre focus no m'agradava –reflexionava-. Els deia: "deixeu-me-la emportar al carrer", que encara ressalta més la roba. Tinc fotos del carrer, de moda, que són molt originals... és moda i fotoperiodisme".

© Joana Biarnés. Depòsit de la Generalitat de Catalunya

4. Retrats que queden

La llista de personatges als quals va retratar, en actituds espontànies i naturals, és llarga: Lola Flores, Buñuel, Marisol, Massiel, Orson Welles, Clint Eastwood i Roman Polanski. Va seguir les gires de Raphael des dels inicis i també va mantenir una relació pròxima amb Salvador Dalí.

Dalí vestit de clown amb una model. Portlligat (1966)
© Joana Biarnés

5. Ser valenta,  o no ser-ho

Una de les anècdotes més recordades és quan la fotoperiodista que va aconseguir l'exclusiva dels Beatles a l'habitació de l'Hotel Ritz, a la visita que el quartet va fer a Barcelona el 1965. Tot revisant la seva trajectòria, sobre com i quan retratava, Biarnés deia que "ho feia per demostrar que ho podia fer una dona, aquest era el meu 'leitmotiv'; ara després de veure la meva feina i trajectòria, per on i com m'he mogut, a què m'he enfrontat, diria que em puc considerar una dona valenta".

Toreros divertits a Las Ventas (Madrid, 1967)
© Joana Biarnés

Últimes notícies

    Publicitat