Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Compra un barceló a terminis

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Esperàvem un llibre d'artista de Miquel Barceló, que en té diversos entre mans, i per fi ha arribat. El projecte neix de la col·laboració amb la Bernat Metge i la flamant Casa dels Clàssics, i és una edició de bibliòfil de l''Aurea Dicta', un catàleg d'aforismes clàssics que el de Felanitx ha traduït a l'art. Aquí cinc coses que has de saber d'una joia contemporània que es pot adquirir per 99 euros al mes.

1. Clàssic de clàssics
Considerada com un dels millors compendis de la saviesa de l'antiguitat clàssica, l''Aurea dicta' ('Paraules d'or') va ser publicat per la Col·lecció Bernat Metge el 1960. La signava Jordi Lombard, que era el pseudònim col·lectiu d'una sèrie d'autors, entre els quals figuraven l’humanista Eduard Valentí i Carles Riba. La reedició del llibre descatalogat és una de les potes de la Casa dels Clàssics, un nou projecte cultural que vol donar ales als clàssics universals a través de diferents propostes, des de les editorials –entroncant amb la tasca iniciada per Francesc Cambó el 1922– fins a propostes divulgatives com el Festival Clàssics.

© Jorge Boleas

2. Els aforismes que no es pinten
Barceló relatava a la presentació a La Pedrera com havia fet la tria de més de 500 aforismes, dels 2639 que recull el llibre: "Em recordava 'El libro de arena' de Borges, i una cita portava a una altra... moltes no les havia llegit mai. L'únic que vaig fer amb pressa va ser aquesta part". A l'índex d'aquesta edició de l''Aurea Dicta' s'han marcat els aforismes sobre els quals Barceló ha treballat, frases que li semblaven pertorbadores o li generaven empatia; l'artista no ha aprofundit en la ira, ni els costums, ni el matrimoni.

3. Llibre de taques
Equipara el projecte al dels llibres del segle XII, i indica que és una obra "total" on s'evoca la història del pensament. L'artista no volia il·lustrar-lo sinó que l'ha intervingut en 120 ocasions, tacant les pàgines ja impreses, foradant-les, aplicant petits retalls de paper groixut o pèls de la barba, a mode de collage, a més de pintar-les. "Una pàgina contamina l'altra, les taques s'escampen", explicava Barceló.

© Jorge Boleas

4. Barceló en estat pur
Els elements que caracteritzen l'obra de Miquel Barceló estan presents a l''Aurea Dicta': hi ha la flora, la fauna, les referències a l'Àfrica i també a l'Àsia. Hi són els toreros i les magranes, alguna escena sexual, els fruits de mar, la figura humana fent camí i fins i tot un autoretrat, on Barceló es pinta irònicament amb un nas llarg per representar l'aforisme 91, el "Nosce te ipsum" (coneix-te a tu mateix).

© Jorge Boleas

5. L'objecte 
El llibre d'artista editat amb la col·laboració de Salvador Saura, i realitzat en tallers locals, es presenta dins d'una caixa de pi –Barceló va treballar l'original amb el borí– i conté un atril per exposar el volum més una reproducció d'una aquarel·la en glicée. Tres obres en una, de la qual s'han realitzat 1298 exemplars, numerats i signats per Miquel Barceló. El preu de venda és de 3564 € (que es pot pagar en 36 quotes de 99€).

© Lluís Tudela

Últimes notícies

    Publicitat