Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Whatsapp
Foto: Sutterstock

Consumir continguts a alta velocitat pot tenir greus conseqüències per al cervell, segons un estudi

L''speedwatching' pot afectar a la memòria, la retenció i el desenvolupament cognitiu, entre d'altres

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Posar els àudios de WhatsApp a 1,5x, accelerar els continguts de YouTube i fer 'scrolling' a TikTok abans d'acabar els vídeos són algunes de les accions que fem de manera inconscient per estalviar-nos temps. Segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) aquest costum es diu 'speedwatching' i pot tenir greus conseqüències pel nostre cervell.

L' 'speedwatching' és un model de consum actual molt freqüent, sobretot en els adults joves i adolescents. Des de fa uns anys, la majoria de les plataformes tenen la possibilitat d'accelerar la velocitat per veure els seus continguts. Segons ha explicat a l'informe la psicopedagoga i professora de la UOC, Sylvie Pérez, "aquest comportament és una resposta a visualitzar les coses des d'un món amb presses, en què la gestió dels temps d'espera no és suficient".

Segons Pérez, l'estimulació ràpida no requereix tant d'esforç mental, fet que fa que no es processi tota la informació aportada, i molt menys interioritzar-la. Aquesta tendència de consum afecta tothom, tot i que els menors, adolescents i joves són els més afectats, ja que el seu cervell es troba en una fase de construcció.

Quines conseqüències té?

L'informe de la UOC revela que l' 'speedwatching' pot afectar la capacitat d'atenció, concentració, retenció, memòria ocrítica, així com el desenvolupament cognitiu, emocional i social. Pérez assegura que "davant tant d'estímul accelerat, el cervell 's'avorreix' (...) es torna més passiu". I afegeix que fenòmens com aquest "fa que ens tornem més primitius i només actuem davant l'estímul-resposta sense processament de la informació".

NO T'HO PERDIS: Catalunya se situa a la cua de l'Estat en comprensió lectora

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat