Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Descobreixen un túnel de metro sota Nou de la Rambla

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

El subsol de Barcelona no deixarà de sorprendre'ns mai. Acabem de descobrir que una línia de metro podia haver travessat tot el barri del Raval segons un projecte de l'any 1930 que es va abandonar quatre anys més tard. De no haver estat així, ara les estacions de Liceu i Paral·lel podies estar connectades.

La descoberta ha estat casual: unes obres per instal·lar la xarxa de recollida pneumàtica d'escombraries ha tret a la llum l'entrada al túnel en la confluència del carrer de l'Est amb Nou de la Rambla. Es tracta del pou d'atac i part del túnel revestit de formigó que havia de recórrer tot el carrer Nou de la Rambla, que té unes dimensions de 3,50 m x 2,50 m de secció rectangular, i una profunditat de 12,50 m. Bona part de la cavitat es troba avui encara plena d'aigua.

El Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament ha trobat les estructures molt deteriorades pel pas del temps. Els treballs a la zona –que es remunten al passat mes de març– han permès documentar a la zona diverses restes constructives relacionades dels segles XVII i XVIII, segons informa l'Ajuntament en una nota de premsa.
 

Túnel del metro descobert a Paral·lel
Túnel del metro descobert a Paral·lel
FOTO: Ajuntament de Barcelona

Segons expliquen, el projecte va patir nombrosos obstacles al llarg dels 5 anys previs a l'inici de la Guerra Civil: vagues, contratemps econòmics, problemes financers i dificultats tècniques no esperades. Quan el conflicte armat va acabar, la concessionària no va poder reprendre els treballs, novament per problemes econòmics.

Del projecte, això sí, es van poder acabar les cotxeres, tallers i una subcentral transformadora que es localitzen a la cruïlla del carrer Nou de la Rambla i Vila i Vilà, així com a part de l'estació de Paral·lel.

A causa de la dificultat d'accés els arqueòlegs que hi treballaven van haver de contactar amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra per tal de poder inspeccionar i documentar la troballa amb la seguretat necessària.

El subsòl de Barcelona no deixa de sorprendre'ns. Cada cert temps es descobreix un refugi antiaeri o unes restes d'èpoques passades. En 2016, també, es va documentar un tunel similar al de Nou de la Rambla al carrer Pelai, destinat a unir els Ferrocarrils amb la xarxa de metro.

Túnel Metro Paral·lel
Entrada del túnel de metro descobert a Paral·lel
FOTO: Ajuntament de Barcelona

NO T'HO PERDIS: Mira a terra: mosaics, rajoles i panots de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat