Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Rellotges
Shutterstock

El canvi d'hora més polèmic

Mar Vallverdú
Escrit per
Mar Vallverdú
Publicitat

La matinada del 27 al 28 d'octubre recordeu que quan siguin les 3.00 h s'hauran de canviar els rellotges a les 2.00 h (tot i que ara, sent tan moderns com som, la majoria dels nostres aparells ja ho faran sols). Aquest però, és un canvi d'hora especial i està captant més atenció de la que normalment captaria un acte tan rutinari com aquest. I és que la UE va plantejar la possible abolició d'aquest canvi horari bianual, fet que ha obert un ampli debat.

Serà aquest l'últim canvi d'hora?  

El canvi d'hora té com a objectiu principal l'estalvi energètic, encara que a vegades costi d'entendre, perquè per molt que al matí sigui més clar i no calgui encendre les llums al carrer tan d'hora, a la tarda es farà fosc més d'hora i caldrà encendre-les abans, i viceversa. Un embolic, vaja. D'això també se n'han adonat des de Brussel·les on la Comissió Europea ha proposat eliminar-lo, després que un estudi demostrés que l'estalvi energètic és en realitat molt baix (0,5-2,5%). 

A més d'un estalvi pràcticament inexistent, s'ha dit que el canvi d'hora pot provocar irritabilitat, insomni, desajustos nutritius i, fins i tot, depressions. El canvi horari doncs sembla una cosa diabòlica que hauríem d'erradicar com més aviat possible. Però la cosa no és tan simple.

Experts en salut assenyalen que aquestes acusacions poden ser una mica alarmistes i que de forma general el canvi horari no provoca grans canvis físics o psíquics en un adult normal, sinó, com a molt simples molèsties

Ja s'han fet vàries consultes arreu d'Europa al respecte i a l'estat espanyol el resultat ha sigut unànime, un 93% dels espanyols és partidari d'abolir el canvi bianual. Tot i així, la majoria de països encara no s'han posicionat al respecte i és per això que sembla que aquest no serà l'últim any que fem canvi d'hora i que, si finalment es duu a terme, no serà fins a l'any 2021

Vosaltres què en penseu? Preferiu que no us toquin les hores de son durant l'any o ja esteu conformes amb aquesta mesura, que per molt que sigui poc, implica cert estalvi energètic?

Últimes notícies

    Publicitat