Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El català ja té les seves 10 paraules més boniques

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Mai sonarà tan bé com un francés cantat per la Edith Piaf ni un italià a ple pulmó amb un 'Nel blu dipinto di blu', però el català és bonic. I sinó sempre ens queda comparar-lo amb llengües germàniques o eslaves per adonar-se que el català és d'una 'finura' i versatilitat sonora capaç de sonar bé en boca de la Núria Felia o de la Bad Gyal.

Precisament per reivindicar la bellesa de la llengua de Ramon Llull i commemorar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, la Generalitat va engegar el passat 26 d'abril una campanya a través de Twitter amb l'etiqueta #RepteFabra per trobar les 10 paraules que ens sonen millor en boca. Amb poc més d'una setmana, l'etiqueta ha rebut més de 10.000 tuits i les seleccionades són les següents:

Xiuxiuejar / Parlar en veu molt baixa, a l’orella d’algú. 

Aixopluc / Lloc on posar-se a cobert de la pluja.

Caliu / El que resta d’un foc quan, apagada la flama, és una barreja de brases incandescents i de cendra. 

Tendresa / Qualitat de tendre.

Llibertat / Estat o condició de qui és lliure, de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, de qui no està constret per una obligació, un deure, una disciplina, etc.

Moixaina / Carícia que es fa passant la mà per la cara.

Amanyagar / Fer tornar manyac, especialment amb carícies, afalacs. 

Enraonar / Parlar

Ginesta / Arbust de la família de les papilionàcies, de tiges verdes, fulles petites, fugaces, flors grogues, grosses i molt oloroses, i llegum negre quan és madur, que es fa a les terres mediterrànies

Atzavara / Planta de la família de les agavàcies, de grans fulles basals, rígides i carnoses, espinoses, i amb una gran panícula floral portada per un robust escapus que es desenvolupa un sol cop, als deu o quinze anys de vida de la roseta foliar, originària de Mèxic i extensament naturalitzada a la costa mediterrània.

Les hem acompanyat de les definicions extretes del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans per allò de no quedar-nos solament amb la sonoritat i l'estètica de la paraula i mirar de poder-les fer servir en el dia a dia.

Aquests 10 mots tenen una altra fi a part de commemorar l'Any Fabra, que és el d'exposar-se al Pavelló de les Llengües (Telapviljoen) a la ciutat neerlandesa de Ljouwert que aquest any és la Capital Europea de la Cultura 2018 i dedica un espai a la visibilització de la llengua i la cultura de les petites comunitats lingüístiques europees. No podem evitar imaginar un alemany pronunciant 'xiuxiuejar' o un francès la paraula 'atzavar', pot ser divertit. I per divertit i necessari, des de Time Out fem una crida a què La Trinca compongui una cançó amb les 10 paraules escollides i l'interpretin la diva catalana del trap, Bad Gyal juntament amb la cuplista catalana per excel·lència, Núria Feliu. Fusió explosiva i addictiva que faria saltar pels aires totes les lleis de la cançó popular catalana, reunint en una mateixa Festa Major de pobles 'tietes-sardanistes' i 'traperos' amb gorra i xandall. Apoteòsic!

Últimes notícies

    Publicitat