Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
llengua catalana
FOTO: Shutterstock

El català ja té les seves 10 paraules més boniques

Per
Marc Andreu
Publicitat

Mai sonarà tan bé com un francés cantat per la Edith Piaf ni un italià a ple pulmó amb un 'Nel blu dipinto di blu', però el català és bonic. I sinó sempre ens queda comparar-lo amb llengües germàniques o eslaves per adonar-se que el català és d'una 'finura' i versatilitat sonora capaç de sonar bé en boca de la Núria Felia o de la Bad Gyal.

Precisament per reivindicar la bellesa de la llengua de Ramon Llull i commemorar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, la Generalitat va engegar el passat 26 d'abril una campanya a través de Twitter amb l'etiqueta #RepteFabra per trobar les 10 paraules que ens sonen millor en boca. Amb poc més d'una setmana, l'etiqueta ha rebut més de 10.000 tuits i les seleccionades són les següents:

Xiuxiuejar / Parlar en veu molt baixa, a l’orella d’algú. 

Aixopluc / Lloc on posar-se a cobert de la pluja.

Caliu / El que resta d’un foc quan, apagada la flama, és una barreja de brases incandescents i de cendra. 

Tendresa / Qualitat de tendre.

Llibertat / Estat o condició de qui és lliure, de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, de qui no està constret per una obligació, un deure, una disciplina, etc.

Moixaina / Carícia que es fa passant la mà per la cara.

Amanyagar / Fer tornar manyac, especialment amb carícies, afalacs. 

Enraonar / Parlar

Ginesta / Arbust de la família de les papilionàcies, de tiges verdes, fulles petites, fugaces, flors grogues, grosses i molt oloroses, i llegum negre quan és madur, que es fa a les terres mediterrànies

Atzavara / Planta de la família de les agavàcies, de grans fulles basals, rígides i carnoses, espinoses, i amb una gran panícula floral portada per un robust escapus que es desenvolupa un sol cop, als deu o quinze anys de vida de la roseta foliar, originària de Mèxic i extensament naturalitzada a la costa mediterrània.

Les hem acompanyat de les definicions extretes del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans per allò de no quedar-nos solament amb la sonoritat i l'estètica de la paraula i mirar de poder-les fer servir en el dia a dia.

Aquests 10 mots tenen una altra fi a part de commemorar l'Any Fabra, que és el d'exposar-se al Pavelló de les Llengües (Telapviljoen) a la ciutat neerlandesa de Ljouwert que aquest any és la Capital Europea de la Cultura 2018 i dedica un espai a la visibilització de la llengua i la cultura de les petites comunitats lingüístiques europees. No podem evitar imaginar un alemany pronunciant 'xiuxiuejar' o un francès la paraula 'atzavar', pot ser divertit. I per divertit i necessari, des de Time Out fem una crida a què La Trinca compongui una cançó amb les 10 paraules escollides i l'interpretin la diva catalana del trap, Bad Gyal juntament amb la cuplista catalana per excel·lència, Núria Feliu. Fusió explosiva i addictiva que faria saltar pels aires totes les lleis de la cançó popular catalana, reunint en una mateixa Festa Major de pobles 'tietes-sardanistes' i 'traperos' amb gorra i xandall. Apoteòsic!

Últimes notícies

    Publicitat