Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
cinema
FOTO: Shutterstockcinema

El cinema baixa de preu, bravo!

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

Ja és oficial. Finalment el sector del cinema es treu del damunt la llosa de l'IVA cultural, el càstig més prolongat des de la imposició del PP del 2012. Han estat sis anys funestos de protestes, empreses tancades i pèrdues de llocs de treball. Finalment l'IVA aplicable al preu de les entrades passa del tipus general (21%) al tipus reduït (10%), segons es va publicar ahir el Butlletí Oficial de l'Estat.

Finalment, el nou Govern de Pedro Sánchez aplica les reclamacions del sector i iguala la càrrega fiscal de les entrades de cinema a altres serveis com el teatre o la música, que ja havien abaixat a mitjans de 2017. Tot i això, el tipus reduït al 10% encara és dos punts superior 8% que regia abans de la pujada dels ministres Wert i Montoro que va fer d'Espanya el país amb més impostos a l'exhibició de tota la zona euro.

El gravamen, en tot cas, continua lluny del model que regeix a altres països, molt lluny del 0% de Noruega, el 7% d'Alemanya i el 5,5% de França, però també del 6,5% de Grècia i del 10% d'Itàlia, dos països europeus també castigats per la crisi i que, no obstant això, han apostat per un impost reduït per protegir la seva indústria cultural.

I com ens afecta aquesta baixada en tant que espectadors de cinema? Segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció, la baixada de l'IVA del cinema del 21 al 10% hauria de provocar una disminució en l'import de les entrades de 0,66 euros de mitjana, de manera que el preu mitjà en els caps de setmana i festius passaria dels 7,31 euros actuals a 6,65 euros.

A Barcelona, però, sabem que el preu pot ser superior en moltes sales, sobretot els caps de setmana. De moment, la Federació d'Exhibidors ha deixat clar que la decisió correspon a cada cinema tot i que, per sort, algunes de les grans cadenes presents a la ciutat ja han anunciat que aplicaran la rebaixa.

Els Cinesa, per exemple, una de les cadenes més potents, confirmen que el canvi en la tarifa normal (sense cap descompte) passaria dels 9,50 euros per entrada als 8,60, gairebé un euro menys. Els Renoir, líders en l'exhibició de cinema d'autor, ja han anunciat que aplicaran la rebaixa total de l'11%, i que, per tant, ens estalviarem uns 70 cèntims en preu general i 40 en reduït. Una bona excusa, una altra més, per tornar al cinema.

thumb image

Últimes notícies

    Publicitat