Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Festival de Jazz envaeix el Grec pel seu 50 aniversari

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

50 anys no es fan cada dia i, per celebrar els seus, el Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona vol fer-la grossa: tan grossa que no li cap al tercer trimestre de l'any, quan se celebra el festival.

El el marc de les bodes d'or del veterà certamen, el festival de jazz envairà el Grec, que ha rebut la invasió amb els braços oberts, programant cinc dels concerts del festival d'estiu de Barcelona, encapçalats pel de Pat Metheny i el seu quartet el 7 de juliol a l'icònic Teatre Grec.

Tret d'en el cas del celebèrrim guitarrista nord-americà, amb quatre dècades de celebrada trajectòria sobre les espatlles –i sota la cabellera–, per a aquest cicle de concerts dins del Grec, el Festival Internacional de Jazz de Barcelona ha apostat deliberadament pel canvi de guàrdia en el talent, amb solistes i 'ensembles' que no arriben als 40 anys.

D'una banda el col·lectiu instrumental de Brooklyn Snarky Puppy, artífexs d'una enèrgica fusió dels vocabularis del jazz, el rock i el funk amb la improvisació com a sintaxi (6 de juliol, BARTS). De l'altra, Cory Henry & The Funk Apostles, projecte personal del teclista de Snarky Puppy, precisament, que torna a Barcelona amb el seu Hammond B3 per oficiar una nova missa de jazz, funk, gospel i rhythm & blues instrumental (19 de juliol, BARTS).

Destaca el projecte R+R=NOW (24 de juliol, BARTS), supergrup –“gairebé un manifest”, en diu Joan Anton Cararach, director del festival– format per valors del jazz actual com el pianista Robert Glasper, el trompetista Christian Scott, el saxofonista Terrace Martin (productor de Kendrick Lamar, músic de Herbie Hancock) i el 'beatmaker' Taylor McFerrin (fill de Boby McFerrin). I completa el cartell Cécile McLorin Salvant, amb dos Grammys consagrada com a referent del jazz vocal contemporani (25 de juliol, BARTS).

Aquest “diàleg” entre els dos festivals, com s'hi refereix Cesc Casadesús, director del Grec, és la primera aliança en l'any del seu 50 aniversari que el Festival de Jazz anuncia, però no serà l'única. “El 2018 és un any excepcional pel Festival de Jazz”, diu Tito Ramoneda, codirector de The Project, promotora del festival, “i ho volem celebrar tot l'any. Volem que el Festival de Jazz abraci altres festivals i programacions, també de fora de Barcelona”.

Quedi constància que el Festival Internacional de Jazz de Barcelona celebra la 50 edició 52 anys després de la primera, el 1966. Una discordança que s'explica pel fet que el festival no es va fer entre el 1977 i el 1979, precisament quan va arrencar el Grec.

A banda d'aquesta col·laboració amb el festival d'estiu de la ciutat, el 50 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona només ha anunciat un concert per a la pròxima edició, el del trio de Cameron Graves (27 d'abril, Luz de Gas), pianista de Kamasi Washington. El festival anunciarà un primer avanç de la programació a partir del 9 d'abril. Pel que fa al Grec, el cartell es farà públic la primera setmana de maig.

Últimes notícies

    Publicitat