Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Govern aplicarà un pla de desescalada per fases

Salut planteja una pla de desescalada a partir del dilluns 23 de novembre, que inclourà la reobertura de la restauració al 30% i la cultura al 50%

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

El pròxim 25 de novembre farà un mes que el toc de queda (de 6 a 22 h) va arribar per confirmar que ens trobàvem immersos en plena segona onada. Cada comunitat autònoma va aplicar les seves restriccions, a Catalunya el toc de queda s'acompanyava, primer del tancament del sector de la restauració i, uns dies després, de tota activitat cultural. Tornàvem a un semiconfinament amb la vista posada a les dades de contagis. Quasi un mes després sembla que s'estan recollint els fruits d'unes restriccions que ja han posat molt al límit sectors com la cultura i la restauració. La velocitat de contagi ja fa més de 10 dies que es troba per sota l'1 Rt i el ritme de contagis ha baixat, tot i que encara es troba lluny del miler de positius diaris al que s'hauria d'arribar. El mateix passa amb els ingressos a l'UCI, encara molt per sobre de les xifres desitjades (300 llits). 

Pla de desescalada per trams

Arribats a aquests punt dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que toca parlar de pla de desescalada i d'aixecament "progressiu" de les restriccions. El dia marcat és el pròxim dilluns 23 de novembre, moment que està previst activar aquest "pla progressiu" que es farà en tres o quatre trams que es revisaran cada 15 dies. Això és tot el que ha avançat Vergés d'una nova etapa de reducció de restriccions molt esperada per restauradors i programadors culturals. La consellera va estar clara pel que fa al toc de queda, mesura que pel que sembla ha arribat per quedar-se "molt temps".

Vergés es va acompanyar també del coordinador de la unitat de seguiment de la covid, Jacobo Mendioroz, qui va assegurar que aquest cop no ens pot passar com l'estiu i "tindrem alguna possibilitat de mantenir l’epidèmia controlada". Va advertir, a més, que arriben els mesos d'hivern i és probable que es torni a viure un creixement exponencial dels contagis. “Podrem fer més coses, però les haurem de fer de manera diferent”, va avisar Mendioroz. Només així, afegeix, “tindrem alguna possibilitat de mantenir l’epidèmia controlada”. El coordinador de la unitat de seguiment de la covid va recordar que, tot i que les dades han millorat, seguim en un moment “complicat” i que arriben els mesos d’hivern, quan el creixement de casos amb el fred és exponencial.

Però sembla que les mesures de reobertura arribaran abans del que ens pensem: com ha avançat aquest dimarts a Jordi Basté a Rac1 i ja s'ha filtrat a diversos mitjans de comunicació, Salut preveu que reobrin la cultura, la restauració i l'esport a l'aire lliure a partir del 23 de novembre. A partir d'aquest mateix dilluns es podrà anar al teatre, al cinema, a sales de concert i museus, amb un accés del 50%, amb un aforament màxim de 600 persones. En canvi, els parcs infantils i les sales de joc, es mantindrien tancats i les festes majors continuarien suspeses. En el cas de la restauració, l'aforament serà més limitat, ja que només estarà obert per al 30%, tant a les terrasses, com a l'interior del restaurant. El govern començarà a negociar perquè puguin obrir durant aquesta primera fase des de les sis del matí fins a les sis de la tarda. I pel que fa a l'esport, es reobriran les instal·lacions a l'aire lliure amb un aforament del 50% (per tant, els gimnasos romandran tancats). Només podran realitzar-se activitats en grups d'un màxim de sis persones, excepte si es tracta d'un equip federat. 

Pel que fa a l'activitat docent, les escoles i instituts es mantindran oberts, però les extraescolars que no es facin dins del mateix centre continuaran suspeses. En el cas dels actes religiosos i cerimònies civils, es podrien fer amb un aforament del 30% i amb un màxim de 100 persones, tot i que es tindran en compte "excepcions justificades". En el comerç, es mantindran les mateixes mesures establertes fins ara, oberts al 30% i en el cas dels centres comercials, tancats

La resta de restriccions continuarien vigents com ara el confinament municipal els caps de setmana i el toc de queda nocturn, que com ja va dir el conseller d'Interior, s'allargaria més temps. 

NO T'HO PERDIS: El mapa de contagis a Barcelona barri a barri

Últimes notícies

    Publicitat